FIFA schuldig aan sportswashing

15-02-2023 12:44

FIFA schuldig aan sportswashing

Het omstreden WK 2022 in Qatar ligt pas achter de rug of de wereldvoetbalbond FIFA, met Gianni Infantino op kop, zorgt opnieuw voor ophef. Dat het WK voor Clubs in Saoedi-Arabië plaats zal vinden kan er bij Amnesty International niet in.

“De FIFA heeft opnieuw maling aan de schandelijke mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië. Het koninkrijk heeft dit toernooi toegewezen gekregen zonder dat er is gedacht aan vrijheid van meningsuiting, discriminatie of rechten voor werknemers”, stelt Steve Cockburn, hoofd van de afdeling Economische en Sociale Rechtvaardigheid.

“De FIFA heeft voor de zoveelste keer geen oog voor zijn eigen mensenrechtenbeleid en is medeplichtig aan een duidelijk geval van sportswashing”, luidt het statement van de mensenrechtenorganisatie.

Met sportswashing wordt bedoeld dat een regime een sportevenement aanwendt om zichzelf te verkopen als een veel prettiger instituut dan het in werkelijkheid is. Dezelfde kritiek was veel te horen tijdens het recent WK in Qatar, waar duizenden werknemers zich letterlijk dood hebben gewerkt bij de bouw van de stadions, in omstandigheden leken.

Cockburn ziet de geschiedenis zich enigszins herhalen: “De autoriteiten in Saoedi-Arabië hebben in de afgelopen maanden steeds hevigere aanvallen gepleegd op vrijheid ven meningsuiting. Individuen kregen celstraffen van tussen de 10 en 45 jaar, gewoon voor het vredig geven van hun mening online. De autoriteiten blijven ook doorgaan met het executeren voor verschillende misdrijven. Vorig jaar werden er op één dag 81 mensen doodgemaakt, veel van hen hadden een buitengewoon oneerlijk proces gehad.”

LEES MEER OVER:

FIFA

Real Madrid

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Menig supporter van STVV maakte zich of haar zorgen. Na het vertrek van Matte Smets,...

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

48 jaar in tweede of derde klasse. Union St-Gilloise keerde na die ellenlange tijd niet...

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Anderlecht moet verder zonder Zeno Debast. Sporting CP betaalt 15,5 miljoen euro. Als de Rode...

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

De Rode Duivels sneuvelden op het EK 2024 na vier matchen, waarin ze slechts twee...