Twee keer crisis voor RSC Anderlecht!

16-12-2022 21:40

Twee keer crisis voor RSC Anderlecht!

Een winst van 1,3 miljoen euro in het afgelopen boekjaar. Wie de cijfers van RSC Anderlecht wat beter bekeek, fronste al snel zijn of haar wenkbrauwen. Een operationeel verlies van 27,5 miljoen euro, dat is niet niks. Dat kon weggewerkt worden met een nieuwe kapitaalsinjectie, kwijtschelding van schulden en een omzetting van schulden in kapitaal. Maar dat liedje kan niet blijven duren.

Het is dus niet alleen op sportief vlak – Anderlecht staat pas elfde in de Jupiler Pro League – crisis bij de Belgische recordhouder. Financieel blijft het pompen of verzuipen.

Zag Vincent Kompany dat een snelle terugkeer naar de top niet mogelijk zou zijn? Anderlecht heeft geen geld voor nieuwe spelers, maar het moet nu hogerop kunnen klimmen in de stand. In 2024 zorgt de vernieuwde Champions League voor nog meer geldgewin. Dan kunnen de verschillen met Club Brugge en andere ploegen nog groter worden.

“Club Brugge ligt financieel al ver voorop en de kans is reëel dat de club zich daarvoor plaatst. Dan is ze zeker van minstens 60-70 miljoen euro. Kapitaalinjecties van telkens 20 tot 30 miljoen, zoals de voorbije jaren bij Anderlecht, zullen dan nog weinig uitmaken”, stelt De Tijd. “De beste optie is een overnemer die voor een tabula rasa gaat en de club in één keer financieel weer naar de top pusht.”

Anderlecht laat weten dat er wel degelijk stappen vooruit worden gezet. “Op 1 januari 2022 trad ook een nieuw businessplan in werking. Natuurlijk is het onmogelijk bij de sluiting van het boekjaar op 30 juni – amper een half jaar later – alles opgelost te hebben. Maar de club is wel degelijk bezig aan een doorstart. Anderlecht is uit het financiële dal aan het kruipen.”

Ze betaalden echter 3 miljoen euro voor Ishaq Abdulrazak en 2 miljoen voor Nilson Angulo. Twee spelers die op vrij korte termijn de kassa moeten laten rinkelen. Voorlopig lijkt die 5 miljoen weggegooid geld. Het vertrek van Felice Mazzu kost Anderlecht opnieuw geld. De komst van Jesper Fredberg en Brian Riemer laat de loonkosten ook niet zakken.

Om weer een stapje vooruit te kunnen zetten, moet Anderlecht een Europees ticket halen. Daar lijkt een mirakel voor nodig te zijn. Of een geldschieter die miljoenen euro’s in de club pompt.

LEES OOK: TRANSFER: RSC Anderlecht ziet talentvolle speler vertrekken

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

STVV richting 20 miljoen euro?

STVV richting 20 miljoen euro?

Mathias Delorge kan de volgende speler worden die STVV deze zomer verlaat. Hij kwam niet...

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

De nieuwe outfit van Club Brugge is bekend. Hans Vanaken, Antonio Nusa en Kyriani Sabbe...

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League...

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

Thorsten Fink houdt een goed gevoel aan de voorbereiding over. “We zullen klaar zijn voor...