“Gheysens houdt Antwerp in leven, anders failliet”

03-02-2024 17:44

“Gheysens houdt Antwerp in leven, anders failliet”

Kampioen en bekerwinnaar, dat is mooi. Antwerp leed in 2022 echter 31,5 miljoen euro verlies. Vorig jaar kwam daar een tekort van 46,5 miljoen bij. Uit de jaarrekening blijkt dat Paul Gheysens in december weer 46,8 miljoen euro in de club pompte. Gevaarlijk spel?

De UEFA tikte Antwerp vorig jaar op de vingers vanwege die grote mate van afhankelijkheid. Wat als Paul Gheysens minder of geen geld meer mag toesteken? Wat als de zakenman zich op een dag terugtrekt?

Een zoveelste kapitaalsverhoging. Deze keer ter waarde van 46,8 miljoen euro. Gheysens deelde recent mee dat hij meer geld had willen toestoppen. Maar hij wou de UEFA niet op stang jagen. De jaarrekening van 2023 toont aan wat Paul Gheysens daarmee bedoelde. Antwerp had nog zo’n 7 miljoen euro te betalen had aan bezoldigingen en sociale lasten.

“Die zullen straks ook nog moeten betaald worden om een proflicentie te kunnen bemachtigen”, stelt sporteconoom Trudo Dejonghe in Het Nieuwsblad. “Andermaal blijkt dat Gheysens de club kunstmatig in leven houdt. Zonder zijn aanzienlijke financiële inspanningen was Antwerp al lang failliet. Hij voorkomt voorlopig dat Antwerp de weg van Beerschot opgaat.”

Op 29 december 2023 voerde Paul Gheysens die aanzienlijke kapitaalsverhoging door: 36 miljoen euro geldinbreng en 10,8 miljoen euro inbreng in natura. Van dat eerste deel is 9 miljoen euro betaald. De rest is op komst.

Reactie Antwerp FC:

“Vorige week werd de jaarrekening van RAFC voor het seizoen 22-23 neergelegd. Ook de kapitaalsverhoging die gebeurd is voor 31.12.23 zou eerstdaags gepubliceerd moeten worden. Hoewel deze berichtgeving weinig nieuwe zaken bevat willen we proactief duiding geven. Het is al meermaals toegelicht dat de club in een overgangsfase zit die momenteel een versnelling hoger schakelt.”

“De omschakeling om minder afhankelijk te worden van de eigenaar en naar een zelfbedruipend model te evolueren kost tijd en brengt de nodig moeilijkheden met zich mee. Bepalend in dit proces zijn de middelen die voortkomen uit uitgaande transfers en Europese poulefases. In het huidige seizoen 2023-2024 zijn heel wat targets gehaald – kwalificatie Champions League en de transfers van Gaston Avila en Arthur Vermeeren – wat voor het huidige seizoen tot mooie resultaten zal leiden.”

“Die cijfers hebben echter geen enkele impact op het seizoen 2022-2023. Het grote verlies in seizoen 2022-2023 is daarom volledig opgevangen door een kapitaalsverhoging waardoor de club over een positief eigen vermogen blijft beschikken. Met de sportieve successen en gerealiseerde transfers zijn ook de juiste stappen gezet op vlak van Financial Fairplay en Sustainability.”

“De familie Gheysens heeft de voorbije jaren met een duidelijk doel geïnvesteerd – de club op het juiste moment onafhankelijk laten worden – en blijft ook nu ondersteunen. Het liet de club toe om te kunnen versnellen en heeft op die manier voor een goeie basis gezorgd van waaruit vandaag verder kan gebouwd worden aan een financieel stabiele toekomst.”

“Hiervoor blijven – zoals bij alle clubs – Europese inkomsten, uitgaande transfers en infrastructuur zeer bepalende parameters. Er staat terug een mooie, sterke club met nationale uitstraling. De fundamenten staan er. Met de enorme ontwikkeling van de jeugdacademie, met de recente integratie van een heel aantal jongeren in de A-kern, de sportieve successen van jeugdteams op buitenlandse tornooien en de transfer van Arthur Vermeeren als orgelpunt, kan RAFC nu ook beschikken over een solide basis.”

LEES MEER OVER:

Antwerp

Pro League

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Zij aan zij, man, vrouw, alle leeftijden. Soms aangevuurd door een fan met doedelzak. De...

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Na een onverdiende 0-1 nederlaag tegen Slowakije moeten de Rode Duivels vol aan de bak...

BEKIJK: Nieuwe gezichten op training STVV

BEKIJK: Nieuwe gezichten op training STVV

“We mikken op een plaats in de Europe Play-offs”, luidt de ambitie van de nieuwe...

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

Ruim 12.000 Belgische fans reisden naar Frankfurt over. België speelt er tegen Slowakije. De eerste...