Buitenlandse media over Rode Duivels: “Kevin De Bruyne een genie”

23-06-2024 11:51

Buitenlandse media over Rode Duivels: “Kevin De Bruyne een genie”

De Rode Duivels boekten een 2-0 zege tegen Roemenië. Er klinkt veel lof in de buitenlandse media voor de prestatie van Kevin De Bruyne en zijn ploegmaten.

Twintig doelpogingen

“Precies 74 seconden had België nodig om iets te doen dat in de openingswedstrijd dit Europees kampioenschap niet lukte: een doelpunt maken dat op de borden bleef staan”, stelt Voetbal International. “Het snelste doelpunt ooit van België op een groot eindtoernooi en zodoende hebben alle teams dit toernooi een goal gemaakt.”

“In een wervelende eerste helft kreeg overigens niet alleen België goede kansen. Roemenië, dat lang alleraardigst meekon in het tempo van onze zuiderburen, kwam via Denis Dragus, Valentin Mihaila en Andrei Burca tot enkele mogelijkheden. Af en toe bleef het verdedigend behoorlijk instabiel bij België, de wijzigingen van Tedesco ten spijt.”

“Aanvallend deden zich deels dezelfde problemen voor bij België, dat net als tegen Slowakije wel veel kansen bij elkaar voetbalde en twintig schoten produceerde, maar het vizier telkens niet op scherp had staan. Kevin De Bruyne draaide een schot na rust naast en de volgende in de handen van Florin Nita. De middenvelder van Manchester City wilde zich wel duidelijk revancheren en was een van de uitblinkers op het veld.”

“Kevin De Bruyne genie”

De Engelse media volgden de prestatie van Kevin De Bruyne (Manchester City) op de voet. “Na de valse start in Frankfurt kwamen de Rode Duivels tot leven dankzij een snel doelpunt van Youri Tielemans en een knalprestatie van De Bruyne. De critici die stellen dat hij op zijn retour is, kregen lik op stuk. De Bruyne was het creatieve hart van de ploeg en schonk de Rode Duivel met de tweede treffer zekerheid.”

“Op de vraag of zijn genie tanend is, gaf hij een klaar een duidelijk antwoord. Neen, deze De Bruyne heeft nog altijd wat nodig is om een wedstrijd naar zijn hand te zetten op dit niveau. Met deze regisseur, is het mogelijk voor België om elke match op dit toernooi te winnen.”

The Guardian: “Sfeer na 90 minuten 180 graden gedraaid”

“Dé vraag na deze sprankelende Belgische prestatie – ook al vertoonde ze soms gebreken – is hoe ver de Duivels op dit EK kunnen geraken”, luidt het bij de Engelse krant ‘The Guardian’. “Want niet veel teams hebben zo veel verve als het Belgische en de sfeer rond de ploeg is na 90 minuten 180 graden gedraaid. Het zal na de match wel veel gaan over de afgekeurde goal van een blijkbaar vervloekte Lukaku en zijn resem gemiste kansen, maar eigenlijk moet het vooral over de geweldige match van de Belgen gaan. Tussen de vroege goal van Tielemans en de late van De Bruyne, lieten zij zo veel bewonderen. België had twintig schoten op doel waarvan negen tussen de palen. Maar toch mocht het blij zijn dat ook Roemenië niet efficiënt was.”

“Het voetbal van de Duivels was mooi en gracieus, met dank aan enkele juiste tactische correcties van Tedesco. Zo stond Doku op zijn vertrouwde linkerflank en hij was bij haast elke goeie actie betrokken. Soms onmogelijk af te stoppen of van de bal te zetten. Kwam die bal geregeld diep halen, hield die bij, dribbelde en liep voorbij de verdedigers. Dan was er De Bruyne, die op zijn ondeugende best was. Op een gegeven moment pakte hij uit met een Kaka-achtige actie om Lukebakio een grote kans voor te schotelen. Nita toonde zich eens te meer de Roemeense redder.”

“En Lukaku? Je kan wel zeggen dat hij kansen miste en niet altijd even gelukkig was, maar er is geen twijfel dat de Duivels op deze manier zouden kunnen spelen zónder hun recordtopschutter. Hoe hij de bal bijhield, hoe hij zich verstaat tot zijn ploegmaats en zijn dominante fysieke prestatie waren van groot belang.”

So Foot: “Roemenen snel duizelig van zinderende Doku”

Grappige ondertitel bij het Franse medium ‘So Foot’: “Waarom is Jérémy Doku niet geboren langs onze kant van de grens?” Naast Doku zagen ook zij een geweldige De Bruyne. “Het scheelde een slok op de borrel dat De Bruyne in Keulen besloten had zijn shirt van Manchester City aan te trekken. Hij bezorgde de Roemenen tot zes keer toe een benard kwartier. Naast een ‘guardioleske’ De Bruyne zagen we ook een zinderende Doku. Van zijn arabesken werd de Roemeense achterhoede al snel duizelig.”

Ook de goeie start van de Belgen werd opvallend belicht. “Bij een eerste date schijnen de eerste seconden de belangrijkste te zijn. In deze ontmoeting tussen Belgen en Roemenen, hadden die eerste genoeg aan 73 seconden om het ijs te breken. Vol wraak namen ze al snel een hap weg uit het zelfvertrouwen van Roemenië. De Belgen waren misschien niet altijd vaardig in de afwerking en soms zorgelijk in de verdediging, maar ze stelden zichzelf wel gerust en plaatsten zich weer in de race voor de achtste finales.”

LEES OOK: Slowakije heeft streepje voor op België

De Bruyne
foto DC |
www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Menig supporter van STVV maakte zich of haar zorgen. Na het vertrek van Matte Smets,...

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

48 jaar in tweede of derde klasse. Union St-Gilloise keerde na die ellenlange tijd niet...

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Anderlecht moet verder zonder Zeno Debast. Sporting CP betaalt 15,5 miljoen euro. Als de Rode...

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

De Rode Duivels sneuvelden op het EK 2024 na vier matchen, waarin ze slechts twee...