Chaos in Pro League: K11 willen uitstel

11-06 08:51

Chaos in Pro League: K11 willen uitstel

Het rommelt langs alle kanten binnen het Belgisch voetbal. Een handvol clubs regeren en eigenen zich steeds meer rechten en financiële middelen toe. Dat wekt steeds meer wrevel op. De K11 heeft daar stilaan genoeg van.

Neen, de storm is de jongste dagen niet gaan liggen. De K11, van Antwerp en Charleroi tot Oostende en Waasland-Beveren, kwamen opnieuw samen.

Na die meeting werd beslist bij de Pro League uitstel te vragen. De Algemene Vergadering van vrijdag zou verplaatst moeten worden naar eind juni.

Waasland-Beveren diende klacht in bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Het BAS velt op 23 juni een verdict: degradatie voor de Wase Leeuwen of niet.

Er is nog meer aan de hand. De FIFA neemt het niet dat er in België eigen regels gecreëerd worden. Volgens de Pro League mogen Club Brugge, Antwerp, Beerschot en OHL nieuwe spelers inzetten, in matchen die deel uitmaken van het seizoen 2019/2020.

In Frankrijk besliste een rechter dat de degradatie van Lorient en Amiens niet kan vanwege de vroegtijdige stopzetting van het seizoen. Welke gevolgen heeft dat voor het Belgische verhaal?

Niet alleen Waasland-Beveren trekt ten strijde. Onder meer Antwerp, Beerschot, OHL en Virton dienden een klacht in, bij het BAS of bij de Belgische Mededingingsautoriteit.

De K11 willen dat er eerst duidelijkheid is van het BAS. Een competitie met zestien, zeventien of achttien clubs, dat moet eerst duidelijk zijn, voordat de Algemene Vergadering van de Pro League samen moet komen.

Club Brugge zag een competitie met achttien zonder play-offs zitten. Standard en Racing Genk dreigden dan echter het seizoen te laten annuleren, wat kwalijke gevolgen kan hebben voor Club. AA Gent klampt zich hartstochtelijk vast aan een competitie met zestien met play-offs.

Meerdere topclubs willen op termijn naar veertien ploegen in de eerste afdeling.

De storm luwt verder…

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...