Eigenaar Standard dieper in de problemen

20-02-2024 21:31

Eigenaar Standard dieper in de problemen

Sportief en financieel verval onder de leiding van Bruno Venanzi. Hij verkocht zijn aandelen aan het Amerikaanse 777 Partners. Daar hoorden mooie woorden bij: investeren in de jeugdopleiding, terugkeren in de top zes, Europees voetbal, van verlieslatend naar winstgevend. Zo’n 22 maanden later is er weinig of geen sprake van vooruitgang. Standard blijkt geen alleenstaand geval!

Het Amerikaanse ratingbureau AM Best luidt de alarmbel. 777Re behoort tot de belangrijkste onderdelen van 777 Partners. Deze herverzekeringsmaatschappij met zetel in Bermuda had volgens het Noorse onderzoeksbureau een portefeuille van enkele miljarden dollars in handen. Tot november 2023 leek er weinig aan de hand.

Na een nieuwe verlaging van de vertrouwensbeoordeling zijn ze in categorie C beland. In november hadden ze nog een A-label.

AM Best wijst naar de liquiditeitsproblemen van de holding 777 Partners, die niet in staat is voldoende geld te investeren in de voetbalclubs om ze rendabel trachten te maken. Er zouden geen middelen zijn om nieuwe winstgevende activiteiten te ontplooien.

Analisten waarschuwen voor een kettingreactie. Als 777Re niet snel uit de probleemhoek geraakt, kan dat grote gevolgen hebben voor de andere bedrijfstakken. Dat de organisatie achter de Premier League de overname van Everton FC door 777 Partners blokkeerde, was al een teken aan de wand. Ze konden niet de nodige garanties op tafel gooien.

Standard had in de wintermercato een kwaliteitsinjectie nodig. Die kwam er niet. 777 Partners pompte wel wat geld in de club om de meest dringende putten te dichten. Anders zouden de Rouches – die even een transferverbod opgelegd kregen – licentieproblemen bekomen.

LEES OOK: Paul Gheysens niet snel weg bij Antwerp?

 

LEES MEER OVER:

Pro League

Standard

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...