Europees machtsblok tegen Infantino

16-12-2022 10:00

Europees machtsblok tegen Infantino

Het WK 2022 zit er bijna op. Een omstreden toernooi. De uithaal van FIFA-voorzitter Gianni Infantino naar de critici mogen we niet vergeten. Philipp Lahm doet dat alvast niet. Hij won in 2014 het WK met Duitsland en roept de Europese voetballanden op een blok aan het been van Infantino te vormen.

Jan en alleman waren verbaasd toen Qatar het WK kreeg toegewezen. Er volgden snel berichten over sjoemelpraktijken, waarbij de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy en Michel Platini een kwalijke rol speelden. Een WK in een land dat een loopje neemt met mensenrechten. De FIFA moest zelfs toestaan dat het WK niet na de reguliere competities plaats zou vinden.

“De FIFA verliest als topvertegenwoordiger van het voetbal steeds meer geloofwaardigheid”, stelt Philip Lahm in een column bij RND. “Je krijgt steeds vaker de indruk dat Gianni Infantino niet op zoek is naar de beste oplossing voor het voetbal en dat hij simpelweg niet integer is.” Lahm is toernooidirecteur voor het EK 2024 in Duitsland.

Infantino volgde Joseph Blatter op. Zijn voorganger kreeg in 2015 een achtjarige schorsing opgelegd. Er zouden nieuwe tijden aanbreken. Propere tijden. “Infantino wekt niet de indruk dat hij daar iets aan wil veranderen”, merkt Lahm op. “Hij profiteert van de populariteit van het voetbal en dat is het hele probleem van de FIFA. Er kan alleen iets veranderen door in de toekomst te vertrouwen op een redelijke, transparante toewijzingsprocedure.”

“Europa moet zich defensief opstellen. Een WK zonder Europese landen, dat werkt niet. Veel Argentijnen spelen in Europa, veel Fransen natuurlijk ook, en ook de Marokkanen oriënteren zich op Europa.”

LEES MEER OVER:

FIFA

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Geen Igor Thiago in de aanval. De Braziliaanse spits volgt de clash tussen Anderlecht en...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

De fans van KV Mechelen amuseerden zich kostelijk in Westerlo. Twee doelpunten, drie punten. Er...

Smets, Warleson of Vandevoordt

Smets, Warleson of Vandevoordt

Kévin Denkey zal als Beste Doelschutter in de Jupiler Pro League 2023/2024 eindigen. Cameron Puertas...

VIDEO: Fans St Pauli vieren promotie

VIDEO: Fans St Pauli vieren promotie

FC St. Pauli keert terug naar de Bundesliga. De Duitse cultclub eindigde in 2011 op...