Europees machtsblok tegen Infantino

16-12-2022 10:00

Europees machtsblok tegen Infantino

Het WK 2022 zit er bijna op. Een omstreden toernooi. De uithaal van FIFA-voorzitter Gianni Infantino naar de critici mogen we niet vergeten. Philipp Lahm doet dat alvast niet. Hij won in 2014 het WK met Duitsland en roept de Europese voetballanden op een blok aan het been van Infantino te vormen.

Jan en alleman waren verbaasd toen Qatar het WK kreeg toegewezen. Er volgden snel berichten over sjoemelpraktijken, waarbij de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy en Michel Platini een kwalijke rol speelden. Een WK in een land dat een loopje neemt met mensenrechten. De FIFA moest zelfs toestaan dat het WK niet na de reguliere competities plaats zou vinden.

“De FIFA verliest als topvertegenwoordiger van het voetbal steeds meer geloofwaardigheid”, stelt Philip Lahm in een column bij RND. “Je krijgt steeds vaker de indruk dat Gianni Infantino niet op zoek is naar de beste oplossing voor het voetbal en dat hij simpelweg niet integer is.” Lahm is toernooidirecteur voor het EK 2024 in Duitsland.

Infantino volgde Joseph Blatter op. Zijn voorganger kreeg in 2015 een achtjarige schorsing opgelegd. Er zouden nieuwe tijden aanbreken. Propere tijden. “Infantino wekt niet de indruk dat hij daar iets aan wil veranderen”, merkt Lahm op. “Hij profiteert van de populariteit van het voetbal en dat is het hele probleem van de FIFA. Er kan alleen iets veranderen door in de toekomst te vertrouwen op een redelijke, transparante toewijzingsprocedure.”

“Europa moet zich defensief opstellen. Een WK zonder Europese landen, dat werkt niet. Veel Argentijnen spelen in Europa, veel Fransen natuurlijk ook, en ook de Marokkanen oriënteren zich op Europa.”

LEES MEER OVER:

FIFA

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Geen Noa Lang meer in de Belgische Jupiler Pro League. Calvin Stengs en Mike Trésor...

Club Brugge 3 goals per wedstrijd

Club Brugge 3 goals per wedstrijd

Sporting Charleroi kwam twee keer op voorsprong, Club Brugge won met 4-2. Igor Thiago, Brandon...

FOTO’S: STVV’ers naar Genk om Japan te steunen

FOTO’S: STVV’ers naar Genk om Japan te steunen

Japan speelde tegen Turkije in Genk. Enkele duizenden Japanners waren uit meerdere Europese landen naar...

Romelu Lukaku zit bijna in de top 10

Romelu Lukaku zit bijna in de top 10

Met of zonder wedstrijdritme, Romelu Lukaku blijft belangrijk voor de Rode Duivels. De 30-jarige trapte...

Wat is er van Vadis Odjidja?

Wat is er van Vadis Odjidja?

“Aan alle mooie liedjes komt een einde”, pinkte Vadis Odjidja begin juni een traan weg....