EXCL. STVV-keeper Daniel Schmidt kijkt naar Simon Mignolet

07-01 21:44

EXCL. STVV-keeper Daniel Schmidt kijkt naar Simon Mignolet

“De strijd aangaan met Kenny Steppe voor die ene plaats onder de lat, zoveel mogelijk minuten meepikken, een betere doelman worden”, dat vertelde Daniel Schmidt begin augustus aan Voetbalbelgie.be. STVV haalde de rijzige Japanner (1m96) binnen als opvolger van Lucas Pirard. Schmidt begon als doublure aan het seizoen en dook de winterstop in met liefst 96% van de speelminuten achter zijn naam. Hoog tijd voor een goed gesprek.

Hij was goed in badminton en volleybal en wou op zijn vijftiende ook eens zijn kans gaan als voetballer. Op het veld staan als verdedigende middenvelder, dat bleek geen succes. Zo belandde Daniel Schmidt onder de lat bij Tohoku Gakuin Junior High School. Via Chuo University FC, Kawasaki Frontale, Roasso Kumamoto, Matsumoto Yamaga en Vegalta Sendai belandde hij vorige zomer in de Jupiler Pro League bij STVV. Zijn eerste avontuur als voetballer buiten Japan.

“Of ik in dat half jaar een ander beeld van jullie competitie heb gekregen? Niet echt. Ik had vooraf een aantal wedstrijden bekeken en zette dus geen stap in het ongewisse. Het grote verschil met de J-League is de intensiteit tussen de lijnen. Het spel gaat sneller heen en weer, waardoor ook de snelheid van uitvoering en fysieke paraatheid hoger moet zijn. Als keeper is het verschil misschien minder groot.”

Foto KN | www.voetbalbelgie.be

“Elk foutje kan fataal zijn”

Hij wou in de voetsporen treden van Eiji Kawashima, die via Lierse, Standard en Dundee United bij FC Metz en Racing Strasbourg belandde. Naam maken in het Europese voetbal. Stap voor stap.  Maar zes maanden later staan er al 2.010 speelminuten achter zijn naam. Twintig competitiematchen (96% speelminuten) en twee in de Beker van België (100%).

“Kenny Steppe had een uitstekend seizoen achter de rug, logischerwijze begon hij als eerste keeper aan het huidige seizoen”, blikt Daniel Schmidt terug. “Ik wist dat ik het nodige geduld moest opbrengen. Elke dag hard werken, bijleren, en klaar zijn voor als die kans zich voor zou doen. Steppe viel al na één wedstrijd uit met een liesblessure. Jammer voor Kenny, goed voor mij. Maar ik beschouw mezelf nu niet als de nummer één bij STVV. Kenny traint terug met de groep mee en zal ook voluit voor die plaats onder de lat strijden.”

“Ik ben tevreden over de weg die ik afgelegd heb. Er zaten enkele heel goede wedstrijden bij. Nog constanter worden is de uitdaging voor het nieuwe jaar. Elk foutje kan fataal zijn voor een keeper. Dat heeft natuurlijk ook met ervaring te maken.”

Foto KN | www.voetbalbelgie.be

Pas voetballer op zijn vijftiende, Daniel Schmidt – Shumitto Danieru voor de Aziaten – debuteerde pas op zijn 22ste in het profvoetbal. Aan ambitie ontbreekt het niet.

“Ik tekende een contract voor drie jaar plus optie bij STVV. Dat was geen keuze voor het geld want ik verdien nu evenveel als in Japan. STVV kan voor mij een springplank betekenen. Die weg is echter nog lang. Ik moet nu eerst de strijd met Kenny Steppe trachten te winnen. Als ik op de bank zou belanden, is het aan mij om terug te vechten. Wie hogerop wil geraken, moet ervoor strijden. Je krijgt het niet cadeau.”

“Simon Mignolet straalt vertrouwen uit”

“In 2020 moet ik de lat nog wat hoger trachten te leggen. Vijf clean sheets in de competitie, dat is niet genoeg (lacht). Ik wil hogerop met STVV. Als we goed aan het nieuwe jaar beginnen, kunnen we misschien toch nog meestrijden voor een deelname aan Play-off 1. De Olympische Spelen en eerste keeper worden bij de nationale ploeg, dat zijn mijn volgende doelstellingen. Misschien is het te hoog gegrepen, maar als voetballer moet je ambitie hebben.”

“Van welke doelman ik veel kan opsteken? Simon Mignolet is een goed voorbeeld”, merkt Daniel Schmidt op, die begin februari 28 jaar wordt. “Dat hij zoveel clean sheets telt, heeft natuurlijk ook te maken met de sterkte van de ploeg. Club Brugge is heel goed bezig. Mignolet voegt echter veel aan die ploeg toe. Hij blijft altijd rustig, met honderd procent concentratie en een groot coachend vermogen. Een keeper die vertrouwen uitstraalt, dat zorgt voor meer stabiliteit op het veld. Maar ik kan natuurlijk ook veel leren van mijn ploegmaat Kenny Steppe. Hij draait al jaren in het profvoetbal mee.”

Foto KN | www.voetbalbelgie.be
foto DC | www.voetbalbelgie.be

LEES MEER OVER:

Daniel Schmidt

STVV

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

LIVE: Derby Cercle Brugge – Club Brugge

LIVE: Derby Cercle Brugge – Club Brugge

Derbykoorts in Brugge. Om 13u30 gaat de bal aan het rollen in het Jan Breydelstadion....

Hoefkens 38%, Leko 28%

Hoefkens 38%, Leko 28%

“Er valt meer uit deze spelerskern te halen”, gaf het management van Standard mee bij...

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begon de wintermercato in België. Op 1 februari volgde de Transfer...

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

Na de winterstop kwam Union al in actie tegen STVV, Anderlecht (2x), RWDM, Racing Genk,...