Gokschandaal Italië breidt uit: 12 spelers verdacht

13-10-2023 13:24

Gokschandaal Italië breidt uit: 12 spelers verdacht

Het Italiaanse voetbal davert weer op zijn grondvesten. Niet vanwege sportieve topprestaties. Wel vanwege een gokschandaal. Juventus-speler Nicoló Fagioli en internationals Sandro Tonali en Nicoló Zaniolo zijn niet de enige voetballers die onder vuur komen te liggen. Er zouden nog zeker tien namen volgen.

De 22-jarige middenvelder Nicoló Fagioli zette honderden euro’s op wedstrijden in de Serie A in. Dat gebeurde op een illegale goksite. Hij meldde zich vervolgens bij de autoriteiten, die zijn telefoon in beslag namen en onderzochten. Daaruit zouden nog eens tien namen naar voren zijn gekomen.

Bovendien verhoorde de Italiaanse politie donderdag internationals Tonali (Newcastle United) en Zaniolo (Aston Villa) in het trainingskamp van de nationale ploeg in Coverciano. De twee werden vervolgens door de Italiaanse voetbalbond FICG teruggestuurd naar hun respectievelijke werkgevers in Engeland, ze zouden in het licht van de aantijgingen niet in staat zijn om in actie te komen in de EK-kwalificatieduels met Malta (zaterdag) en Engeland (maandag).

La Corriere dello Sport beschrijft dat het drietal niet strafrechtelijk vervolgd gaat worden wegens de gokpraktijken, maar dat hen wel een lange schorsing wacht als de feiten kunnen worden bewezen. De maximale uitsluiting bedraagt drie jaar en zal gelden voor alle voetbalgerelateerde activiteiten die onder de vlag van de FIFA of UEFA worden georganiseerd én de Premier League.

Corona kondigt aan dat hij vrijdagmiddag om 14.00 uur de naam van de vierde speler te gaan onthullen wiens gokactiviteiten worden onderzocht. Het zou gaan om een speler van AS Roma; de club waarvoor Zaniolo tot februari van dit jaar eveneens actief was. De middenvelder zou in zijn Romeinse periode hebben gewed op (beker-)wedstrijden van zijn eigen werkgever, maar trok na een ruzie met trainer José Mourinho in de winter richting Galatasaray. Inmiddels speelt hij dus voor Aston Villa.

In de Engeland zijn de afgelopen jaren meerdere spelers langdurig geschorst wegens overtredingen van de gokregels. Zo zit Brentford-spits (en Engels international) Ivan Toney momenteel een schorsing van acht maanden uit wegens liefst 232 overtredingen. In september werd ook Nottingham Forest-verdediger Harry Toffolo veroordeeld tot vijf maanden toekijken, zijn schorsing gaat in aan het begin van het seizoen 2024-25. Ook Kieran Trippier (destijds uitkomend voor Atlético Madrid) moest in 2020 tien weken toekijken; hij zou vrienden via WhatsApp van informatie hebben voorzien over weddenschappen, ook dat is niet toegestaan.

LEES MEER OVER:

AC Milan

Juventus

Serie A

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

STVV richting 20 miljoen euro?

STVV richting 20 miljoen euro?

Mathias Delorge kan de volgende speler worden die STVV deze zomer verlaat. Hij kwam niet...

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

De nieuwe outfit van Club Brugge is bekend. Hans Vanaken, Antonio Nusa en Kyriani Sabbe...

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League...

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

Thorsten Fink houdt een goed gevoel aan de voorbereiding over. “We zullen klaar zijn voor...