Hervorming Belgisch profvoetbal

16-05-2023 12:01

Hervorming Belgisch profvoetbal

Jan Vertonghen schrok zich in hoedje. Het seizoen was al op 23 april afgelopen. Acht weken niets. Ook geen wedstrijdinkomsten voor tien clubs. Volgend seizoen ziet de competitieformat in de Jupiler Pro League er weer anders uit. Ook in de Challenger Pro League staat er een (zoveelste) hervorming op de agenda.

Zulte Waregem, KV Oostende en Seraing degraderen uit de eerste afdeling. Er komt slechts één ploeg bij: RWDM. Zo daalt het aantal ploegen naar zestien clubs. In de 1B-reeks komen er teams bij.

Competitieformat JPL 2023/2024:

Dertig speeldagen in de reguliere competitie. De nummers één tot zes komen in Play-off 1 in actie, ook gekend als de Champions Play Offs. Een uitbreiding met twee clubs. Daar hoort een halvering van de punten bij!

De winnaar mag zich kampioen van België noemen en krijgt een ticket voor de Champions League. De nummers twee, drie en vier krijgen een Europees ticket, het nummer 5 speelt tegen de winnaar van de Europe Play Offs voor het laatste ticket.

In 2023/2024 breidt het aantal ploegen ook uit in de Europe Play Offs, van vier naar zes, met de nummers zeven tot twaalf uit de reguliere competitie in de Jupiler Pro League. Ook in deze nacompetitie hoort een halvering van de punten bij de start. De winnaar van Play-off 2 komt tegen het nummer vijf uit de Champions Play Off uit, met als inzet het laatste Europese ticket.

De nummers dertien tot zestien in de reguliere competitie moeten in een nacompetitie voor het behoud knokken. Alleen de winnaar van de Play Downs blijft in de eerste afdeling. De nummer twee speelt een barragematch tegen de winnaar van de eindronde in 1B. De twee laagst geklasseerde clubs degraderen naar 1B.

Competitieformat CPL 2023/2024:

In de Challenger Pro League breidt het aantal ploegen uit van twaalf naar zestien. Daar horen enkele U23-teams uit de Jupiler Pro League bij. Die tweede elftallen kunnen niet promoveren. Ze mogen ook niet deelnemen aan de play-offs in de 1B-reeks.

De twee hoogst geklasseerde teams stijgen rechtstreeks naar de Jupiler Pro League. Er kan nog een derde club promoveren. De nummers drie tot en met zes werken play-offs af volgens een knock-outsysteem. Wie derde eindigt in de reguliere competitie treft het nummer zes. De vierde neemt het op tegen de vijfde.

De club die wint, stoot door naar de finale. De winnaar daarvan plaatst zich voor de ‘Barrage for Jupiler Pro League’ (heen- en terugwedstrijd) tegen de tweede uit de Play-Downs van de Jupiler Pro League. De club die zich over twee matchen de betere toont, treedt in het seizoen daarop aan in de Jupiler Pro League. De verliezer komt uit in de Challenger Pro League.

De twee zwakste ploegen op het einde van de reguliere competitie zijn veroordeeld tot amateurvoetbal. Er promoveren dus ook twee teams uit de eerste nationale naar de Challenger Pro League.

LEES OOK: Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Hervorming JPL en 1B
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Financiële zorgen bij meerdere clubs in de Jupiler Pro League. De nood aan uitgaande transfers...

Erik Van Looy trekt naar RC Genk-Antwerp: “Ik ben niet bedreigend”

Erik Van Looy trekt naar RC Genk-Antwerp: “Ik ben niet bedreigend”

De fans van Antwerp FC, Union en Racing Genk tellen de uren af. Eén van...

INSTA-FOOT: Vakantiefoto’s Walsh, Deschacht, Hoedt, Courtois

INSTA-FOOT: Vakantiefoto’s Walsh, Deschacht, Hoedt, Courtois

Thibaut Courtois dook net als Neymar op de GP Formule 1 in Monaco op. De...

FOTO’S: Antwerp – Union langs de lijn

FOTO’S: Antwerp – Union langs de lijn

Het Bosuilstadion liep vol voor de clash tussen Antwerp FC en Union Saint-Gilloise. Paul Gheysens...

REACTIES fans op verkoop Club Brugge

REACTIES fans op verkoop Club Brugge

Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert en twee zakenpartners stellen hun aandelen bij Club Brugge te koop....