Kagawa sportieve en/of commerciële voltreffer voor STVV?

11-01 00:02

Kagawa sportieve en/of commerciële voltreffer voor STVV?

Roland Duchâtelet verkocht in november 2017 zijn aandelen van STVV aan het Japanse DMM. Meerdere Aziatische spelers passeerden al de revue op Stayen. Van Takehiro Tomiyasu en Daichi Kamada tot Yuma Suzuki en Daniel Schmidt. De Zuid-Koreaan Seung-woo Lee brak geen potten, de ‘Vietnamese Messi’ Cong Phuong Nguyen nog minder. Met de komst van Shinji Kagawa trachten ze nieuwe deuren in Azië te openen.

De 32-jarige offensieve middenvelder annex linksbuiten is de bekendste Aziatische speler die voet aan de grond zal zetten in Sint-Truiden. Een speler met een rijk gevuld palmares. Borussia Dortmund en Manchester United, dat kan tellen. Reken daar nog 97 interlands bij en je behoort tot de grote namen in Japan en omstreken.

Eén zaak is zeker: Shinji Kagawa maakt veel los. Meerdere Belgische, Duitse of Engelse media namen de woorden ‘stunttransfer van STVV’ in de mond. Kagawa’s belevenissen in België zullen ruim aan bod komen in Japan. Een belangrijk deel van de clubinkomsten kwam al uit Azië. Kagawa kan op commercieel vlak zeker wat losmaken voor STVV.

Hij telt 1,5 miljoen volgers op Instagram. Yuma Suzuki, vorige zomer nog gegeerd door Anderlecht, Club Brugge en Schalke 04, heeft er ruim 53.000. Shinji Kagawa heeft ook 1,5 miljoen volgers op Twitter. Op Facebook zijn er dat 2,9 miljoen!

Clubleiders hebben in het ‘voetbal is business’ tijdperk veel oog voor het financiële reilen en zeilen. Shinji Kagawa kan een grotere commerciële return opleveren dan een van de betere voetballers in België. Supporters hebben dan weer vooral oog voor wat er zich op de grasmat afspeelt. Scoren, winnen en hogerop klimmen in de stand, daar draait het voor de STVV-fans om.

Of Kagawa de ploeg bij de arm kan nemen – naar het voorbeeld van Danny Boffin in de periode 2000-2003 – is afwachten. Op zijn bijna 33ste heeft Shinji Kagawa toch wat van zijn pluimen verloren. Dat blijkt uit het relaas van zijn mooie spelerscarrière.

Gouden tijden

Hij brak door bij Cerezo Osaka en trok in de zomer van 2010 naar Borussia Dortmund. Dat was groot nieuws want in die periode voetbalden er niet veel Japanners in Europa en zeker niet bij een Duitse topclub. Kagawa kostte slechts 350.000 euro. Hij nam een stormachtige start bij Borussia Dortmund en ontpopte zich tot een van de beste aanvallende middenvelders in Europa.

Na twee seizoenen klopte Manchester United op de deur. Goed voor een transfersom van 16 miljoen euro. Het eerste seizoen in de Premier League was geen meevaller. Sir Alex Ferguson vroeg in de aanloop naar zijn laatste seizoen als trainer om geduld. Kagawa verdiende het nodige krediet en zou in zijn tweede seizoen in Engelse loondienst wel knallen. Kagawa lukte even later een hattrick tegen Norwich City. “Vanwege blessures kende hij meermaals een terugval, maar hij is een geweldige voetballer, dat zagen we vandaag”, stelde Ferguson na die wedstrijd.

De fans van Manchester United lieten de kleine Japanner niet vallen en lanceerden zelfs een ‘Free Shinji’ campagne toen David Moyes, de opvolger van Alex Ferguson, Shinji Kagawa links liet liggen. In zijn tweede seizoen kwam hij toch aan 30 wedstrijden. Kagawa kwam echter niet tot scoren en speelde zijn plaats in de elf kwijt aan Adnan Januzaj.

Zijn avontuur bij de Red Devils duurde twee seizoenen. Goed voor 57 matchen, 6 doelpunten en 10 assists. Borussia Dortmund haalde Shinji Kagawa maar wat graag terug in huis. Ze kregen 16 miljoen euro van Man United en gaven de helft terug. Jürgen Klopp was toen coach in het Signal Iduna Park.

Dat tweede avontuur bij de populaire Rührclub verliep misschien wat minder opvallend. Kagawa kwam toch in 145 wedstrijden aan spelen toe en vond 31 keer de weg naar doel. Daar mag menige profvoetballer jaloers op zijn.

Stap terug

In het seizoen 2018/2019 moest Kagawa met minder speelminuten vrede nemen. De toenmalige trainer Lucien Favre gooide het over een andere boeg. In januari 2019 trok Kagawa op huurbasis naar Besiktas, In die zes maanden lukte hij 4 goals en 2 assists in 14 wedstrijden.

De Spaanse tweedeklasser Real Zaragoza haalde Shinji Kagawa naar zonnigere oorden. Daar hoorde een contract voor twee jaar en een transfersom van 3 miljoen euro bij. Kagawa kwam aan 36 wedstrijden, 4 doelpunten en 2 assists. In onderling overleg werd besloten de samenwerking na ruim één seizoen stop te zetten.

Na drie maanden zonder club belandde Kagawa bij de Griekse topclub PAOK Saloniki. Een contract voor anderhalf jaar, waar na één jaar een einde aan kwam. Shinji Kagawa pikte in twee halve seizoenen minuten mee in 12 wedstrijden. Zijn laatste optreden dateert van 12 september 2021, tegen PAS Giannina. Begin november was hij nog een keer bankzitter.

De 97-voudige Japanse international kon terug in de J-League aan de slag. Er was ook belangstelling uit Turkije. Shinji Kagawa zag meer graten in een avontuur bij de Koninklijke Sint-Truidense VV, met Japanse bazen en een zestal landgenoten als ploegmaten. Kagawa hoopt deze keer blessurevrij te blijven en zo nog een keer te kunnen bewijzen wat hij in zijn mars heeft.

LEES OOK: OFFICIEEL: Kagawa kiest voor STVV

Binnenkort nieuwe ploegfoto met Kagawa, zonder Suzuki
foto DC | www.voetbalbelgie.be

LEES MEER OVER:

Japan

Shinji Kagawa

STVV

Transfers

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Anderlecht wordt wel eens een Deense ploeg genoemd, STVV een Japans team. De cijfers tonen...