Wat is er van ‘goudhaantje’ Noah Mbamba?

17-11-2023 15:58

Wat is er van ‘goudhaantje’ Noah Mbamba?

Noah Mbamba begon pas op zijn negende met voetballen bij FC Vilvoorde. Via Woluwe-Zaventem en Racing Genk belandde hij in de zomer van 2020 bij de jeugd van Club Brugge. Op aandringen van Carl Hoefkens, die toen trainer van de Brugse beloften was. De vijftienjarige middenvelder schitterde snel bij de U18 en stroomde naar Club NXT door. Philippe Clement dropte Mbamba wat later in de eerste ploeg. Wat is er van dat ‘buitengewone talent’?

Op 23 mei 2021 debuteerde Noah Mbamba bij de grote jongens. Club Brugge werkte toen de zesde wedstrijd in Play-off 1 af. Mbamba mocht 78 minuten meedoen. Talloze mooie woorden volgden. “Hij is fenomenaal aan de bal”, merkten zijn ploegmaten op. “Een verstandige jongen”, gaf de technische staf mee.

Meerdere Engelse clubs volgden zijn prestaties al een tijd op de voet. In het seizoen 2021/2022 deed Philippe Clement vaak beroep op zijn 16-jarige goudhaantje. Voor Nieuwjaar kwam hij aan drie basisplaatsen en elf invalbeurten. Tel daar nog drie duels in de Champions League bij. Zijn flegmatieke wijze van spelen sprong in het oog.

Kleine transfersom

Philippe Clement verliet Club Brugge voor AS Monaco. Noah Mbamba kreeg Alfred Schreuder als trainer. De Nederlander liet de 16-jarige middenvelder links liggen. Week na week klonk hetzelfde liedje: niet in de selectie. Mbamba werd door Transfermarkt nochtans als meest waardevolle speler van zijn leeftijdscategorie beschouwd.

Dat had ook met zijn contractuele status te maken. De talentvolle Brusselaar lag na dat seizoen nog een jaar onder contract en hapte niet toe. Club Brugge hoopte Mbamba toch nog te kunnen paaien met het nieuws dat Carl Hoefkens een kans zou krijgen als hoofdtrainer. Ze werkten succesvol bij Club NXT samen.

De gewenste contractverlenging bleef uit en Club Brugge liet Noah Mbamba half januari 2023 naar Bayer Leverkusen vertrekken. Er stroomden geen miljoenen euro’s binnen – zijn marktwaarde werd op 5 miljoen geschat. Club moest vrede nemen met een vergoeding van 100.000 euro.

Leergeld

Bayer Leverkusen schotelde de Belgische jeugdinternational een contract tot medio 2028 voor. “Deze club schenkt veel kansen aan jonge spelers in een topcompetitie”, stelde Noah Mbamba. “Ik kijk uit naar deze uitdaging.”

Hij viel zeven keer naast de selectie. Elf keer zat hij in de dug-out. Op 27 mei 2023 mocht hij één minuut meedoen in de Bundesliga tegen VfL Bochum.

Dit seizoen kwam de 18-jarige Mbamba ook nog niet veel in beeld. Op de derde speeldag viel hij tien minuten in tegen Darmstadt 98. Op speeldag elf volgde een invalbeurt van drie minuten tegen Union Berlin. Daar komt nog een klein kwartier in de DFB Pokal bij.

In april 2022 bedroeg zijn marktwaarde 5 miljoen euro. Transfermarkt schat zijn huidige waarde op 3 miljoen euro.

Interlands

Noah Mbamba kwam op 6 september voor het laatst met de Belgische U19 in actie. Bij de volgende vier interlands maakte hij geen deel uit van de selectie. Zijn teller staat er op twaalf interlands. Hij kan ook voor de nationale ploeg van Congo kiezen.

Nieuwsbrief

Specials

Veel spelers te huur / te koop bij Club Brugge

Veel spelers te huur / te koop bij Club Brugge

De bal rolt terug bij Club Brugge. Nicky Hayen verwelkomde een jonge kern op de...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

FOTO’S: Duivelse gekte in Keulen

FOTO’S: Duivelse gekte in Keulen

Duizenden fans in Keulen. Voetbalbelgie trok naar het centrum.

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Zij aan zij, man, vrouw, alle leeftijden. Soms aangevuurd door een fan met doedelzak. De...

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Na een onverdiende 0-1 nederlaag tegen Slowakije moeten de Rode Duivels vol aan de bak...