Oekraïne wil zwijgzame recordinternational straffen

09-03-2022 18:08

Oekraïne wil zwijgzame recordinternational straffen

Van Roman Bezus tot Roman Yaremchuk en Man City-speler Oleksandr Zinchenko, ze maakten allemaal hun afkeer over de Russische invasie in Oekraïne duidelijk. Anatoliy Tymoshchuk doet dat niet.

De 42-jarige Tymoshchuk is met 144 interlands de recordhouder bij de nationale ploeg van Oekraïne. Hij was vier jaar lang aanvoerder en zette in 2016 een punt achter zijn spelerscarrière. Als assistent-trainer van het Russische Zenit Sint-Petersburg verkiest Anatoliy Tymoshchuk de oorlogshonger van Vladimir Poetin niet te veroordelen. Tymoshchuk zwijgt als een graf.

“Hij is voor honderd procent geen legende meer van het Oekraïense voetbal”, schreef Ruslan Malinovskyi (ex-KRC Genk) op Twitter.

Volgens de Oekraïense voetbalbond schendt Anatoliy Tymoshchuk de gedragscode en de Fair Play-regelgeving. De bond eist dat Tymoshchuk zijn UEFA Pro-coachlicentie, die hij in Oekraïne heeft verkregen, kwijtraakt. Ze verlangen ook dat alle titels die hij in Oekraïne won, waaronder drie titels met Shakhtar Donetsk, drie Oekraïense bekers en de Oekraïense Super Cup, van zijn persoonlijke erelijst verdwijnen.

Ze willen Tymoshchuk ook zijn 144 interlands ontnemen. “Sinds het begin van de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne heeft Anatoliy Tymoschuk, de voormalige aanvoerder van het Oekraïense nationale elftal, niet alleen geweigerd een publieke verklaring hierover af te leggen, maar ook zijn werkzaamheden bij Zenit Sint-Petersburg niet beëindigd”, zo valt in een statement van de voetbalbond te lezen. “In een tijd waarin zijn voormalige club, Bayern München, verklaringen publiceert en Oekraïne steunt, blijft Tymoschuk zwijgen en werken voor Zenit.”

LEES OOK: Premier League doneert Russisch geld aan Oekraïne

LEES MEER OVER:

Oekraïne

Rusland

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

De nieuwe outfit van Club Brugge is bekend. Hans Vanaken, Antonio Nusa en Kyriani Sabbe...

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

Thorsten Fink houdt een goed gevoel aan de voorbereiding over. “We zullen klaar zijn voor...

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Menig supporter van STVV maakte zich of haar zorgen. Na het vertrek van Matte Smets,...