OFFICIEEL: AA Gent staat te koop

11-02-2023 10:03

OFFICIEEL: AA Gent staat te koop

De zoektocht naar nieuwe investeerders of een overnemer is concreet bij AA Gent. Ivan De Witte en Michel Louwagie doen beroep op de Britse investeringsmaatschappij Tifosy om de verkoop te leiden, meldt het persbureau Bloomberg.

“Potentiële kopers wordt een unieke kans geboden om een iconische, stabiele en goed geleide Belgische club in de eerste klasse van het voetbal over te nemen”, staat in de omschrijving te lezen.

AA Gent kampte in de jaren negentig met een torenhoge schuldenberg. Ze speelden toen nog in het Ottenstadion. Ivan De Witte werd in 1999 voorzitter en wist de Buffalo’s uit de gevarenzone te leiden. De grote winsten op de transfermarkt speelden een belangrijke rol in dat verhaal. In 2009 verhuisden ze naar de Ghelamco Arena. Zes jaar later speelden ze kampioen.

Aandeelhouders

Voorzitter Ivan De Witte heeft een kwart van de aandelen in handen. CEO Michel Louwagie vergaarde in de loop der jaren 15 procent van de aandelen. De andere leden van de raad van bestuur komen samen aan 40%, enkele leden van de oude vzw en de stad Gent hebben de overige 20% in handen.

25% Ivan De Witte
15% Michel Louwagie
5% Frans Verheeke (VDK)
5% Kathleen Van den Neste (VDK)
5% Philip De Hulsters
5% Patrick Devers
5% Frank Demeyer (Eandis)
5% Wim Van Parys
5% Roland Standaert
5% Dominique De Braekeleir
5% Marc De Wispelaere
3,7% VDK
11,3% Overige

In september 2021 meldde De Tijd dat AA Gent in de etalage stond. Er was sprake van gesprekken met een Amerikaanse investeerder en met de eigenaar van het Belgische Cookware. “Er zijn op dit moment 0,0% concrete overnamegesprekken”, luidde de reactie van voorzitter De Witte. Hoofdsponsor VDK-bank reageerde met een tweet: ‘AA Gent zal nooit verkocht worden, voetbal is meer dan geld’.

Subtopper

AA Gent staat nu wel te koop. De huidige aandeelhouders willen niet met gelijk wie in zee gaan en hopen ook een zekere Belgische of lokale verankering te kunnen verzekeren. Naast de Ghelamco Arena beschikken de Buffalo’s over een modern oefencomplex in Oostakker én een eigen jeugdcomplex in de nabijheid van het stadion.

De Oost-Vlaamse club werd landskampioen in 2015 en finishte de jaren als derde, derde, vierde, vijfde en tweede. In het seizoen 2020/21 waren ze zevende. Vorig seizoen eindigden ze als vijfde. AA Gent staat nu opnieuw op die plaats. Ze wonnen de Beker van België in 2010 en 2022. De Buffalo’s wisten acht seizoenen op rij een Europees ticket te veroveren.

 

Nieuwsbrief

Specials

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...