Open brief voor beter en eerlijker voetbal

08-06-2023 16:52

Open brief voor beter en eerlijker voetbal

“Het voetbal staat er nog slechter voor door het gebrek aan veranderingen”, luidt Marco van Basten de alarmklok. In een open brief richt de voormalige goalgetter zich tot FIFA-baas Gianni Infantino.

“Wanneer onderneem je actie?”, stelt Van Basten in zijn open brief, die in het Algemeen Dagblad verscheen. “In 2017 kwam ik voor de FIFA werken omdat jullie me vroegen te helpen het voetbal beter, spannender en eerlijker te maken. Maar al na twee jaar had ik genoeg gezien: De FIFA omarmde nauwelijks verbeteringen. Nu, vijf jaar later, staat het voetbal er nog slechter voor door het gebrek aan veranderingen, en dat is precies waarom ik aan de bel trek.”

Agressieve acteurs met voetbalschoenen

“Elke week zijn we getuige van verpeste wedstrijden die schreeuwen om regelaanpassingen! Als voetballiefhebber frustreert me dat enorm. Het probleem is dat voetbal momenteel wordt gedomineerd door agressieve acteurs met voetbalschoenen aan.”

“Ze liggen op de grond, kreunen alsof ze ernstig geblesseerd zijn, maar tegelijkertijd laten ze geen kans onbenut om overdreven te protesteren tegen elke scheidsrechterlijke beslissing. Tijdens te veel wedstrijden kijken we nauwelijks meer naar een rollende bal.”

“In Nederland waren we geschokt door de nationale bekerfinale (waarin nauwelijks gevoetbald werd), maar de Europa League-finale was nog schrijnender”, gromt Marco van Basten in zijn open brief. “Ik ben na de eerste helft overgeschakeld naar een andere tv-zender.”

“Zelfs de coaches doen mee. Het gedrag van José Mourinho tijdens de wedstrijd en daarna, toen hij de scheidsrechter bij de bus verbaal beledigde, is daar een goed voorbeeld van. Het is waanzin.”

Zuivere speeltijd

“Sinds het WK in Qatar lijkt het erop dat er steeds meer extra tijd wordt toegevoegd. Het is echter totaal zinloos omdat de verstoring en het bederven van het spel gewoon doorgaan na de 90ste minuut. Effectieve speeltijd is het enige haalbare alternatief. Het betekent dat de klok alleen loopt als de bal in het spel is.”

LEES MEER OVER:

FIFA

Pro League

UEFA

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

De nieuwe outfit van Club Brugge is bekend. Hans Vanaken, Antonio Nusa en Kyriani Sabbe...

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

Thorsten Fink houdt een goed gevoel aan de voorbereiding over. “We zullen klaar zijn voor...

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Menig supporter van STVV maakte zich of haar zorgen. Na het vertrek van Matte Smets,...