Open brief voor beter en eerlijker voetbal

08-06-2023 16:52

Open brief voor beter en eerlijker voetbal

“Het voetbal staat er nog slechter voor door het gebrek aan veranderingen”, luidt Marco van Basten de alarmklok. In een open brief richt de voormalige goalgetter zich tot FIFA-baas Gianni Infantino.

“Wanneer onderneem je actie?”, stelt Van Basten in zijn open brief, die in het Algemeen Dagblad verscheen. “In 2017 kwam ik voor de FIFA werken omdat jullie me vroegen te helpen het voetbal beter, spannender en eerlijker te maken. Maar al na twee jaar had ik genoeg gezien: De FIFA omarmde nauwelijks verbeteringen. Nu, vijf jaar later, staat het voetbal er nog slechter voor door het gebrek aan veranderingen, en dat is precies waarom ik aan de bel trek.”

Agressieve acteurs met voetbalschoenen

“Elke week zijn we getuige van verpeste wedstrijden die schreeuwen om regelaanpassingen! Als voetballiefhebber frustreert me dat enorm. Het probleem is dat voetbal momenteel wordt gedomineerd door agressieve acteurs met voetbalschoenen aan.”

“Ze liggen op de grond, kreunen alsof ze ernstig geblesseerd zijn, maar tegelijkertijd laten ze geen kans onbenut om overdreven te protesteren tegen elke scheidsrechterlijke beslissing. Tijdens te veel wedstrijden kijken we nauwelijks meer naar een rollende bal.”

“In Nederland waren we geschokt door de nationale bekerfinale (waarin nauwelijks gevoetbald werd), maar de Europa League-finale was nog schrijnender”, gromt Marco van Basten in zijn open brief. “Ik ben na de eerste helft overgeschakeld naar een andere tv-zender.”

“Zelfs de coaches doen mee. Het gedrag van José Mourinho tijdens de wedstrijd en daarna, toen hij de scheidsrechter bij de bus verbaal beledigde, is daar een goed voorbeeld van. Het is waanzin.”

Zuivere speeltijd

“Sinds het WK in Qatar lijkt het erop dat er steeds meer extra tijd wordt toegevoegd. Het is echter totaal zinloos omdat de verstoring en het bederven van het spel gewoon doorgaan na de 90ste minuut. Effectieve speeltijd is het enige haalbare alternatief. Het betekent dat de klok alleen loopt als de bal in het spel is.”

LEES MEER OVER:

FIFA

Pro League

UEFA

Nieuwsbrief

Specials

Vrancken of het aankoopbeleid de schuldige?

Vrancken of het aankoopbeleid de schuldige?

KRC Genk toonde weinig grinta. Wouter Vrancken wist dat terug in de ploeg te jagen....

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begint de wintermercato in België. Op 1 februari volgt de Transfer...

Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk (bis)

Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk (bis)

Op 26 september luidde de titel ‘Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk’. Op 6 december vallen...

Fink: “Geen millimeter kwaliteitsverlies bij AA Gent”

Fink: “Geen millimeter kwaliteitsverlies bij AA Gent”

STVV blijft met goed voetbal punten pakken. Woensdag wacht een bekerclash met AA Gent. Thorsten...

Opvallende cijfers voor Balikwisha

Opvallende cijfers voor Balikwisha

Michel-Ange Balikwisha lukte de enige treffer in de clash tussen Antwerp en OHL. Zijn vijfde...