Paul Gheysens kent financiële zorgen

03-10-2023 10:38

Paul Gheysens kent financiële zorgen

Moeilijke tijden voor projectontwikkelaars als Ghelamco. Dat blijkt ook uit de jaarrekening van de eerste jaarhelft. Het bouwbedrijf van Paul Gheysens leed een gecumuleerd verlies van 1,3 miljard euro en kleurde voor 45 miljoen euro (37 miljoen netto) in het rood. Bij die verliesposten duikt ook het voetbal op.

Paul Gheysens schrijft de verliezen niet alleen toe aan de tegenvallende conjunctuur. Ghelamco verloor de rechtszaak over het Eurostadion in Brussel. De bouwgroep zag ook een waardevermindering van 3 procent op zijn Poolse vastgoedbeleggingen optreden.

De voorzitter annex mecenas van de Royal Antwerp Football Club ziet echter licht in de tunnel schijnen. Op termijn zitten er zo’n 6 miljard euro aan inkomsten uit vastgoedprojecten aan te komen. Dan gaat het om de verkoop van gronden plus een wolkenkrabber en een luxehotel in Warschau.

“Ik ben heel positief, maar we moeten ook geen victorie kraaien”, stelt de bijna 70-jarige Paul Gheysens in bepaalde media over de halfjaarresultaten. “Sinds september vorig jaar was alles onverkoopbaar. Nu is er toch beweging. Het gaat toch een keer hernemen. Nu, volgend jaar of in het voorjaar van 2025? Ik weet het niet.”

Eurostadion

Op 20 juni 2015 stelde Ghelamco de bouwplannen voor het Eurostadion op een persconferentie officieel voor. Die nieuwe voetbaltempel op parking C aan de Heizel zou plaats bieden aan 60.000 toeschouwers. Een moderne thuishaven voor de Rode Duivels met RSC Anderlecht als huurder. Het Eurostadion moest klaar zijn voor het EK 2020.

Vergunning na vergunning werd geweigerd. “Een fout project op de foute plaats op het foute moment”, luidde de kritiek. Ghelamco stapte in 2019 naar de Raad van State. Daar hoorde een schadeclaim van 23,6 miljoen euro voor gemaakte kosten bij. Zonder succes.

LEES OOK: Gheysens stelt kapitaalverhoging uit

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Michael Frey?

Wat is er van Michael Frey?

Na een weinig succesvolle uitleenbeurt aan Schalke 04 bleek Michael Frey te duur voor onder...

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Doelpunten maken en er zo weinig mogelijk incasseren, dat is het streven. Dat doel kan...

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...