Rode Duivels in 2022 in de ‘Golden Generation Arena’ (VIDEO)

19-03-2019 16:45

Rode Duivels in 2022 in de ‘Golden Generation Arena’ (VIDEO)

Geen Eurostadion op parking C naast de E40 in Grimbergen. België ontbreekt daardoor als een van de gastlanden voor het EK 2020. Er lijkt nu toch beweging te komen in het dossier van het nationale stadion. Peter Bossaert (CEO KBVB) en Bob Verbeeck (CEO Golazo) klinken enthousiast en strijdvaardig. Het Koning Boudewijnstadion moet in 2022 omgetoverd zijn tot de ‘Golden Generation Arena’.

Geen megalomaan project. Bossaert en Verbeeck verkiezen een haalbare kaart te trekken, in plaats van zich vast te rijden in een wedloop naar vergunningen en financiële middelen. Ze willen geen luchtkasteel bouwen, wel een stadion waar jan en alleman terug trots op kan zijn.

Daar horen toegevingen bij. De capaciteit zou verder dalen naar 40.000 plaatsen. Vandaag zijn er 48.000 plaatsen waarvan de onderste rijen geen goed zich op het speelveld hebben, waardoor er liefst 6.000 plaatsen onbezet blijven. Een grote vermindering van het aantal zitjes is het dus niet.

“We streven een realistisch project na”, aldus Peter Bossaert. “We kiezen voor een volledige renovatie. Het stadion blijft de thuisbasis van de Rode Duivels en de Memorial Ivo Van Damme. We willen het stadion ook aanwenden voor het hockey en andere sporten. Verder wensen we opnieuw mee te dingen naar Europese finales in zowel voetbal als atletiek.”

150 miljoen euro

Er wordt een wedstrijd voor jonge architecten en ingenieurs uitgeschreven. Die moeten uitgaan van een budget van 150 tot 200 miljoen euro. Geld dat van de diverse overheden zou moeten komen. “150 miljoen euro afschrijven op 30 jaar betekent een investering van 5 miljoen euro per jaar”, merkte Bob Verbeeck op. “Er zijn al gekkere dingen gebeurd in België. Ik heb nog niemand van zijn stoel zien vallen. Ons initiatief wordt toegejuicht door de politieke wereld. Er is al op zeer hoog niveau overleg geweest.”

“We vragen aan die architecten en ingenieurs om ons te verrassen. Ze moeten een nieuw icoon ontwerpen. Een icoon voor de topsport in België. Waar iedereen trots op kan zijn”, aldus Peter Bossaert.

De initiatiefnemers spiegelen zich aan stadions als het Parc des Princes in Parijs, San Mames Bilbao, Juventus Stadium, Turk Telekom Arena, Estadio Da Luz, Signal Iduna Park of het Etihad Stadium van Manchester City.

“De UEFA vindt het doodzonde dat de hoofdstad van Europa geen groot sportevenement zoals het EK 2020 kan organiseren”, dixit Bossaert. “Dit is het moment om te tonen dat we in België ook nog grote projecten kunnen realiseren.”

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Menig supporter van STVV maakte zich of haar zorgen. Na het vertrek van Matte Smets,...

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

48 jaar in tweede of derde klasse. Union St-Gilloise keerde na die ellenlange tijd niet...

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Anderlecht moet verder zonder Zeno Debast. Sporting CP betaalt 15,5 miljoen euro. Als de Rode...

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

De Rode Duivels sneuvelden op het EK 2024 na vier matchen, waarin ze slechts twee...