RWDM – Eupen blijft 0-1

24-01-2024 15:55

RWDM – Eupen blijft 0-1

De harde kern van RWDM had vooraf aangekondigd de partij stil te laten leggen als hun geliefkoosde ploeg niet op voorsprong zou staan. In de 85e minuut vlogen tientallen bommetjes het veld op. Het duel werd stopgezet bij een 0-1 voorsprong voor AS Eupen. Na een reglementswijziging diende deze wedstrijd toch nog uitgespeeld te worden.

Eupen trok opnieuw in afzondering in het hotel van het nationale oefencentrum in Tubeke. In een leeg Edmond Machtensstadion hielden de Panda’s het hoofd koel. Na die vijf minuten volgden nog zes minuten extra tijd.

RWDM tikte de bal niet rond. Ze gingen op zoek naar een punt of meer. Op een poging van Le Joncour na wisten ze echter niet te dreigen.

0-1 voor Eupen en drie belangrijke punten in de strijd voor het behoud. RWDM leed niet alleen imagoverlies. Het wangedrag van een deel van de fans levert een boete van 50.000 euro op.

De kortste wedstrijd ooit levert nog meer te betalen facturen op. RWDM dient de stewards en andere medewerkers te betalen. De arbitrage kost extra geld, net als de televisiecrew van DAZN/Eleven (zo’n 20.000 euro).

Gele kaarten

Het eerste doelpunt van Renaud Emond voor Eupen levert drie belangrijke punten op. Na een 2 op 24 hoort daar een flinke morele boost bij. In het klassement wipt Eupen over OH Leuven naar de veertiende plaats. RWDM staat één plaats hoger. Ze leden drie nederlagen op rij.

In de tweede en korte editie van RWDM-Eupen vielen twee gele kaarten te horen, voor Möhwald en Slonina.

Standpunt RWDM

“In het kader van de 21ste speeldag van de Jupiler Pro League ontving RWDM op zondag 21/01 om 19u15 KAS Eupen. De tweede helft van deze wedstrijd werd verstoord door Molenbeekse fans die herhaaldelijk pyrotechnisch materiaal op het veld gooiden, waarna de wedstrijd een tiental minuten werd gestaakt. Ondanks een poging om de wedstrijd te hervatten, zag scheidsrechter Nathan Verboomen zich genoodzaakt om de wedstrijd definitief te staken toen er nog meer rookbommen op het veld werden gegooid.

De clubleiding begreep de frustratie over de recente sportieve resultaten en organiseerde daarom vóór de wedstrijd een bijeenkomst met de afgevaardigden van de verschillende supportersclubs. John Textor, voorzitter en meerderheidsaandeelhouder van RWDM, was ook aanwezig op deze bijeenkomst. Ondanks twee uur constructief en open discussiëren, besloot een minderheid van de fans om hun ongenoegen te uiten en de wedstrijd te verstoren.

De club veroordeelt deze acties ten zeerste en zal alle nodige maatregelen nemen, in samenwerking met de autoriteiten, om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken worden bestraft. Geweld, verbaal noch fysiek, hoort niet thuis in een voetbalstadion, of ergens anders.

Als gevolg van de schermutselingen krijgt RWDM volgens het reglement van de Pro League, die gelden wanneer een wedstrijd wordt gestaakt om niet-sportieve redenen, een boete van 50.000 euro opgelegd. De club riskeert daarbovenop nog andere sancties, die worden bepaald in het verslag dat 48 uur na het einde van de wedstrijd wordt opgesteld.

Tot slot moet de wedstrijd, in overeenstemming met de regels van de Pro League die afgelopen juni zijn aangepast, tot het einde worden uitgespeeld. Daarom is besloten dat de wedstrijd achter gesloten deuren zal worden hervat op woensdag 24/01/2024 om 15u in het Edmond Machtens stadion. De kosten die KAS Eupen maakt in verband met de hervatting van de wedstrijd worden volledig gedragen door RWDM.”

LEES MEER OVER:

KAS Eupen

Pro League

RWDM

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Michael Frey?

Wat is er van Michael Frey?

Na een weinig succesvolle uitleenbeurt aan Schalke 04 bleek Michael Frey te duur voor onder...

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Doelpunten maken en er zo weinig mogelijk incasseren, dat is het streven. Dat doel kan...

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...