Stemming: geen 16 clubs in JPL, wel 17 of 18

31-07 12:50

Stemming: geen 16 clubs in JPL, wel 17 of 18

Onder meer Mehdi Bayat, voorzitter van Sporting Charleroi én de KBVB, probeerde zijn collega’s te overtuigen om bij een competitieformat van zestien clubs in 1A te blijven. Meerdere clubs zijn de aanhoudende kommer en kwel echter beu. Na de Raad van Bestuur wordt er gestemd over een competitie met zeventien of achttien ploegen!

Volgens Pierre François, voormalig advocaat en nu CEO van de Pro League, weegt het verdict van de Belgische Mededingingsautoriteit zwaarder door dan het oordeel van het Belgisch Arbitragehof en de ondernemingsrechtbank van Dendermonde. Maar is dat wel zo? De Pro League dreigde 2,5 miljoen euro per speeldag te moeten betalen, en bij een nieuwe klacht van Waasland-Beveren zou de start van de competitie in het gedrang komen.

Bij de samenkomst van de Raad van Bestuur – er werd gisteren en vandaag druk over en weer gebeld tussen de verschillende clubleiders en instanties – bleek dat een meerderheid van de clubs van verdere ellende bespaard wil blijven.

Het plan om de stemming voor een herbevestiging van de competitieformat met zestien clubs op tafel te gooien, ligt in de prullenmand. Er komt dus een uitbreiding van het aantal clubs. Daar is een twee-derde meerderheid voor nodig!

De Algemene Vergadering mag stemmen over de (nieuwe) competitieformat. Eleven Sports heeft al laten weten dat een competitie met zeventien clubs geen optie is. Een belangrijk gegeven voor de clubs. Met een bijdrage van 103 miljoen euro gaat het om de belangrijkste sponsor in het Belgisch voetbal.

Er moét vandaag gestemd worden. Op 3 augustus verwacht de UEFA duidelijkheid inzake de verdeling van de Europese tickets.

Waasland-Beveren in 1A behouden en Beerschot of OHL laten promoveren, dat kan voor nieuwe procedures zorgen. De kans dat men voor een competitie met achttien clubs zal kiezen, is dan ook reëel.

Bij een uitbreiding naar achttien clubs dreigt mogelijk verder onheil. Westerlo won geen periodetitel, ze sprokkelden wel het hoogste aantal punten in 1B. De Kemphanen stelden eerder actie te ondernemen als Beerschot én OHL naar 1A mogen. Of kiest men voor Beerschot of OHL met Westerlo? In dat scenario kunnen Beerschot en OHL stappen overwegen.

[yop_poll id=”24″]

 

 

Nieuwsbrief

Specials

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Na enkele mindere seizoenen strijdt Anderlecht terug mee voor de prijzen. Dat heeft een positieve...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Maak kennis met Wembley

VIDEO: Maak kennis met Wembley

De Rode Duivels spelen dinsdagavond tegen Engeland in het Wembleystadion. De bal ging er voor...

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

De reguliere competitie zit erop. Er vielen liefst elf trainerswissels te noteren in de Jupiler...

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in Tubeke voor op de oefeninterlands tegen Ierland en Engeland....