Te koop: Club Brugge

30-05-2023 15:30

Te koop: Club Brugge

Bart Verhaeghe en de andere aandeelhouders zijn van plan om Club Brugge te koop te stellen. Naar eigen zeggen zijn ze toe aan een nieuwe uitdaging.

Club Brugge maakte achter de schermen werk van een prospectus en stuurde die naar mogelijke overnemers uit de financiële wereld, meldt Sporza. Dat nieuws werd bevestigd aan andere redacties.

Het gaat niet om alle aandelen. Twee jaar geleden kocht het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital 23,26 procent van de aandelen. Ze betaalden daar 30 miljoen euro voor en investeerden 20 miljoen euro in Club Brugge.

De aandelen van de NV Grizzly Sports worden wel te koop gesteld. Dan gaat het om 71,89% van de aandelen. Voorzitter Bart Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert, Jan Boone (CEO Lotus) en Peter Vanhecke (CEO Castel Capital) zitten in die NV.

Bart Verhaeghe volgde in 2011 Pol Jonckheere op. Een jaar later volgde de omvorming van een VZW tot NV, waarbij de zakenman 15 miljoen euro zou investeren in Club Brugge. Later bleek dat die som nooit is betaald. Dat bedrag werd uitgeleend door de VZW aan de NV. In 2021 zette Club Brugge die lening om naar een eeuwigdurend verhaal.

Bij de verkoop van aandelen aan Orkila Capital passeerde Bart Verhaeghe langs de kassa. Bij een overname kan de zakenman, net als de drie andere aandeelhouders in de NV Grizzly Sports, een gouden zaak doen.

Onder het bewind van Bart Verhaeghe pakte Club Brugge vijf landstitels en stootte het dit seizoen naar de achtste finales in de Champions League door. Club profileerde zich als de grootste club in België.

Het ging niet alleen vooruit. Een beursgang liep op een sisser af. Gezichtsverlies van formaat. Er kwam ook nog geen doorbraak in het stadiondossier.

Statement Club Brugge over verkoop:

“De voetbalwereld is snel in verandering”, laat de huidige clubleiding weten. “Bij Club Brugge bereiden we ons al jaren voor op de toekomst en bekijken we alle mogelijke opportuniteiten die ons Belgisch marktleiderschap duurzaam kunnen versterken en de toekomst van de club verzekeren. De veranderingen in de Europese competities en de voorbereiding van de bouw van ons nieuw stadion versterken die ambitie.”

“Er is een algemeen bekende grote interesse in het Europese voetbal wat betreft clubs, competities en mediarechten. Club is daarin een interessante partij. Het getuigt van goed bestuur om je voor te bereiden op de toekomst en dat is exact wat we nu aan het doen zijn.”

“Samen met Raine Group bekijken we strategisch wat de beste opportuniteiten in de markt zijn. Voorlopig is er nog niets concreet.”

Raine Group is een Amerikaanse investeringsbank gevestigd in New York die momenteel ook bemiddelt bij een mogelijke verkoop van Manchester United. Vorig jaar waren ze betrokken bij de verkoop van Chelsea van Roman Abramovitsj aan Todd Boehly.

LEES OOK: Mannaert krijgt hulp van Preud’homme

Club Brugge te koop
foto DC |
www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Na enkele mindere seizoenen strijdt Anderlecht terug mee voor de prijzen. Dat heeft een positieve...

VIDEO: Maak kennis met Wembley

VIDEO: Maak kennis met Wembley

De Rode Duivels spelen dinsdagavond tegen Engeland in het Wembleystadion. De bal ging er voor...

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

De reguliere competitie zit erop. Er vielen liefst elf trainerswissels te noteren in de Jupiler...

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in Tubeke voor op de oefeninterlands tegen Ierland en Engeland....