Trainerskerkhof bij RSC Anderlecht
Marc Coucke nam eind 2017 Anderlecht over. De voormalige voorzitter en eigenaar van KV Oostende bracht Luc Devroe en een aantal spelers mee. Er volgde een komen en gaan van trainers, spelers en medewerkers. Dat kost geld!
Brian Riemer vloog recent buiten. De Deense coach lag echter tot 30 juni 2026 onder contract. In die overeenkomst stond vermeld dat hij tot de laatste dag uitbetaald zou worden. Geen onderhandelingen over een ontslagvergoeding, Anderlecht dient de volle pot te betalen.
Het vertrek van Mikel Hemmersam – binnengehaald als opvolger van Jean Kindermans – kost geen geld. Hemmersam stapte zelf op.
De beleidsmakers mogen in de spiegel kijken. Na Luc Devroe volgden Frank Arnesen, Michael Verschueren, Peter Verbeke en Jesper Fredberg als manager, sportief directeur of CEO Sports. Vijf personen in minder dan zeven jaar tijd!
Peter Verbeke werkt trouwens al een tijdje terug bij Anderlecht, als Head of Talent & Innovation.
Bij de trainers is het niet anders. Hein Vanhaezebrouck maakte de overname van RSC Anderlecht mee. Een bewogen periode, die wat later tot zijn ontslag leidde. Fred Rutten bleek al snel een ‘miscast’ te zijn. Simon Davies kwam er op voorspraak van Vincent Kompany, toen nog speler én manager. Davies was niet meer dan ‘papieren trainer’.
Van de ene visie naar de andere
Anderlecht rolde de paarse loper uit voor Frank Vercauteren. Vincent Kompany bleef zich echter met de opstelling moeien. Een ongezonde situatie. De clubleiding keek te vaak de andere kant op. Toen Kompany een blessure opliep, mocht Anderlecht een ontslagvergoeding voor Vercauteren op tafel gooien.
Kompany bleef twee seizoenen op post, met een vierde en derde plaats. Voorzitter Wouter Vandenhaute schatte de resultaten niet als voldoende in. Champagnevoetbal paste niet in het moderne voetbal. Resultaatvoetbal, daar draaide het om. Felice Mazzu sneuvelde na enkele maanden. Een zoveelste ontslagvergoeding, ook voor meerdere medewerkers. Jesper Fredberg plukte Brian Riemer bij Brentford weg, waar hij als assistent-trainer werkte.
Niet vergeten dat een clubicoon als Pär Zetterberg ook aan de deur werd gezet. Wat opnieuw geld kostte en tot veel imagoschade leidde.
De Brusselse club kijkt nu uit naar de achtste hoofdtrainer in minder dan zeven jaar! Dan tellen we de interim-coaches niet mee: Karim Belhocine, Robin Veldman en David Hubert.
Tel bij dat alles nog een groot verloop bij de medewerkers bij en je komt aan een grote berg geld, waar RSC Anderlecht andere dingen mee had kunnen doen…
LEES OOK: Geen A-trainer voor Anderlecht?