UEFA maakt de Belgische clubs af

17-02-2023 09:58

UEFA maakt de Belgische clubs af

Een nieuw recordverlies in het Belgische profvoetbal. Antwerp leed 31 miljoen euro verlies. Standard kwam aan 20,2 miljoen en OHL aan 15,2 miljoen. Zonder kapitaalsverhoging en schuldherschikking stond Anderlecht in dat donkerrode rijtje. De UEFA haalt in een rapport zwaar uit naar de gang van zaken in de Pro League.

De Belgische profclubs doken in 2022 voor 156 miljoen euro in het rood. Het gros van de clubs leeft boven zijn stand: de uitgaven zijn 45 procent hoger dan de inkomsten. Portugal komt aan 34 procent, Frankrijk aan 37 procent.

Clubleiders wijzen dan graag naar de coronacrisis, de hogere energiekosten en de hervorming van het fiscale stelsel voor clubs en spelers, waardoor de loonmassa toenam. Sinds 2019 steeg die loonmassa echter met 63 procent. Dan kan je niet alles aan die fiscale hervorming toewijzen.

Uit het rapport van de UEFA blijkt trouwens dat de verkoop van de televisierechten met 24 procent stegen. De grootste stijging in Europa!

Puntenaftrek

Liefst 75 procent van de inkomsten gaan naar spelerslonen (300 miljoen euro) en makelaarslonen of andere lonen (83 miljoen euro). Er zal gevoelig bespaard moeten worden bij een aantal clubs. Vanaf volgend seizoen gelden de UEFA Financial Fair Play-regels bij de aanvraag van een licentie. Vanaf 2023/2024 mag de loonmassa nog 90 procent van de inkomsten bedragen. In 2027/2028 mag dat nog maar 70 procent zijn. Het gemiddelde in België bedraagt nu 75 procent.

“We zijn ons bewust van de precaire situatie”, reageert Lorin Parys, CEO van de Pro League, bij Het Nieuwsblad. Hij wijst naar de oprichting van de Pro League Business School, waar drie medewerkers per club aan moeten deelnemen. Clubs die het eigen vermogen niet verbeteren of te hoge loonmassa’s aanhouden, riskeren puntenaftrek bovenop een financiële sanctie of een transferverbod.

LEES OOK: Pro League is nog nauwelijks Belgisch

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...