Vandenbempt fluit Disciplinaire Raad terug

27-01-2024 21:48

Vandenbempt fluit Disciplinaire Raad terug

Anderlecht-Racing Genk is te herspelen, KV Mechelen-Club Brugge dan weer niet. Volgens de Disciplinaire Raad was er in de eerste match meer aan de hand dan een menselijke fout. “De arbitrage zag die andere spelers niet”, klonk het. De refs en VAR zagen in de andere wedstrijd echter ook een speler niet. Twee maten en twee gewichten? Peter Vandenbempt hinkt ook op die gedachte.

“Ik heb de voorbije twee uur contact gehad met veel mensen uit het voetbal en er is niemand die het verschil tussen een menselijke fout en een fout tegen het reglement begrijpt”, stelt Peter Vandenbempt bij Sporza.

“De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal is hiervoor met een argumentatie gekomen die slimme juristen wellicht kunnen uitleggen, maar die geen enkele voetbalmens begrijpt.”

Daar hoort een belangrijke bedenking bij. “Het lijkt mij dat de afgekeurde goal van Club Brugge op 10 minuten van het einde van grotere invloed is op dat resultaat dan een penalty voor Genk na 20 minuten, die dan ook nog omgezet moet worden”, aldus Vandenbempt.

Gezond verstand

“Deze beslissing is ook een soort aanmoediging voor clubs die een match verliezen na zware fouten van de refs, om allerlei procedures op te starten om de wedstrijd te laten herspelen. Je vindt immers altijd wel een slimme jurist die deze fouten kan uitleggen als fouten tegen de spelregels.”

Vandenbempt is bang dat andere clubs het voorbeeld van Racing Genk en Club Brugge zullen volgen. Klacht indienen en naar de Disciplinaire Raad stappen kan winst opleveren.

“Het gevolg is dat je een cascade krijgt van procedures en beroepen, waardoor je wel weet wanneer de competitie begint, maar niet wanneer die eindigt. Nee, ik vind dit een gevaarlijk precedent en veel mensen in het voetbal zullen hopen dat er ergens onderweg iemand met gezond verstand zal komen die hier anders over zal oordelen”, merkt Peter Vandenbempt.

Anderlecht ging in beroep tegen de uitspraak van de Disciplinaire Raad. Afwacht wat dat nog op zal leveren.

LEES OOK: Boskamp verwacht meer van Anderlecht

 

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: 30.000 fans kleuren Hamburg oranje

VIDEO: 30.000 fans kleuren Hamburg oranje

Nederland begint aan het EK met een duel tegen Polen in het Noord-Duitse Hamburg. Zo’n...

BEKIJK: Rode Duivels-gekte slaat toe

BEKIJK: Rode Duivels-gekte slaat toe

De Rode Duivels worden niet bij de favorieten gerekend op het EK 2024. Misschien kunnen...

Krijgt Koen Casteels een eerlijke kans?

Krijgt Koen Casteels een eerlijke kans?

Thibaut Courtois behoort tot de wereldtop, laat dat duidelijk zijn. Een tweede feit: hij zit...

INSTA-FOOT: Voetballers op vakantie

INSTA-FOOT: Voetballers op vakantie

De bal gaat aan het rollen op het EK 2024. Voor honderden andere profvoetballers is...