Voetballers niet vergelijken met wielrenners
Meerdere topvoetballers komen niet in actie in de Nations League. Er klinkt kritiek. Die spelers verdienen gigantische sommen en genieten de beste begeleiding. Sommige critici maken de vergelijking met wielrenners. Die dagelijks urenlang op de fiets zitten, in weer en wind.
Veerle Segers, professor bewegingswetenschappen aan de faculteit geneeskunde van de UGent, wijst naar de impact die het vele reizen op het lichaam van een topsporter heeft. Het recuperatieproces zou verstoord raken.
“De meeste topvoetballers zitten meerdere keren per week in een vliegtuig. Vaak nog ’s avonds laat na hun wedstrijd. En dat is uiteraard niet ideaal om je lichaam tot rust te laten komen. Je nachtrust wordt verstoord en je spieren kunnen niet optimaal herstellen zoals na een nachtje in je eigen bed”, stelt ze in Het Belang van Limburg.
“Voor een speler als Romelu Lukaku geldt dan nog eens dat zijn specifieke kwaliteiten in het explosieve aspect van voetbal liggen: sprinten, springen en hard op doel trappen. Bij die bewegingen worden de spieren geactiveerd op het moment dat ze langer worden.”
“Je kan dat niet vergelijken met de puur concentrische activiteit die bijvoorbeeld wordt uitgevoerd door wielrenners. Bij die duurzame inspanningen worden de spieren voornamelijk gebruikt op het moment dat ze verkorten.”
“Een korteafstandsloper zal de dag na een olympische finale niet opnieuw sprinten. Maar een wielrenner kan een dag na een zware inspanning wel opnieuw op de fiets kruipen.”
LEES OOK: LEES OOK: “Voetballers doen of ze de mijnen in worden gestuurd”