Vrancken of het aankoopbeleid de schuldige?

07-12-2023 16:41

Vrancken of het aankoopbeleid de schuldige?

KRC Genk toonde weinig grinta. Wouter Vrancken wist dat terug in de ploeg te jagen. Daar hoorde goed voetbal bij. Als de play-offs vorig seizoen twee minuten minder lang duurden, was Genk kampioen. De coach werd langs alle kanten bejubeld. Er klinken nu andere geluiden.

Wouter Vrancken kwam van KV Mechelen over en tekende een contract voor onbepaalde duur. Enkele maanden later mocht hij een contract voor 3,5 seizoenen tekenen. “Wouter past op alle mogelijke vlakken bij KRC Genk”, stelde Head of Football Dimitri De Condé. “Ik denk dan aan begrippen als passie, winnaarsmentaliteit, beleving, trots en creativiteit.”

“We werken graag met toppers”, voegde voorzitter Peter Croonen daar nog aan toe. “Wouter is zo iemand. Ons DNA is jong talent ontdekken, ontwikkelen en lanceren. Wouter heeft bewezen dat hij daarin meedenkt, hij heeft heel veel jongeren kansen gegeven. We willen minstens tot 2026 met elkaar door. Genk moet zijn eindstation in België zijn.”

Onuachu en Trésor

Mike Trésor bracht weinig in zijn eerste seizoen. Onder de leiding van Wouter Vrancken ontpopte de ‘koning van de assists’ zich tot een van de beste spelers in België. Een transfer naar de Premier League volgde. Meerdere spelers wisten een stap vooruit te zetten.

KRC Genk werkte in de vorige wintermercato echter mee aan een transfer van Paul Onuachu. Dat was geen donderslag bij heldere hemel. Onuachu droomde al een tijd luidop van een avontuur in een van de vijf topcompetities. Zijn reiskoffers stonden al in de zomermercato klaar. Genk anticipeerde met de terugkeer van Ally Samatta, die zowel bij Aston Villa, Fenerbahçe en Antwerp van zijn pluimen had verloren.

Paul Onuachu bracht 18 miljoen euro op. In Genk hoopten ze dat Ally Samatta met meer speelminuten wat meer op de voorgrond kon treden. Ze plukten Yira Sor bij Slavia Praag weg voor 6,5 miljoen euro en kochten voor de neus van RSC Anderlecht Tolu Arokodare bij de Franse tweedeklasser SC Amiens weg voor 5 miljoen euro.

Afgelopen zomer kwamen daar Christopher Bonsu Baah (Sarpsborg) bij plus Andi Zeqiri (Brighton & Hove Albion). Samen goed voor 9,2 miljoen euro.

Geen ‘killer’

Onuachu vertrok op 31 januari 2023. Vriend en vijand waren het erover eens dat Racing Genk een kampioenenviering had mogen organiseren als ze Paul Onuachu niet hadden laten gaan. Of als ze een evenwaardige spits erbij hadden gehaald. Ally Samatta, Yira Sor en Tolu Arokodare vielen (nog) te licht uit. Christopher Bonsu Baah en Andi Zeqiri hebben ook nog een lange weg af te leggen.

Wie de kansen niet afmaakt, riskeert het deksel op de neus te krijgen. Dat gebeurde in de voorronde van de Champions League. Idem dito in de kwalificatieronde voor de Europa League. Van hetzelfde in de nationale competitie. Ligt dat spitsenprobleem aan de trainer of aan het aankoopbeleid?

  • Yira Sor (23) zit aan 5 doelpunten in 40 wedstrijden.
  • Tolu Arokodare (23) kreeg recent in een match met krampen af te rekenen na nog geen uur spelen… In 38 matchen lukte hij 8 doelpunten.
  • Christpher Bonus Baah (18) voelt zich beter thuis op de rechterflank. Hij draaft regelmatig in de spits op. Er staan 2 goals in 26 duels achter zijn naam.
  • Andri Zeqiri (24) nam een goede start. Er volgde echter een terugval. De Zwitserse spits lukte 5 goals in 17 matchen.

Er stelt zich niet alleen een probleem in het punt van de aanval. Mike Trésor nam vorig seizoen 24 assists en 8 doelpunten voor zijn rekening. Alieu Fadera wist nog niet veel potten te breken in een shirt van KRC Genk. Als linksbuiten zit hij aan 1 doelpunt en 1 assists in 18 duels.

De roep om een nieuwe Onuachu klonk in de vorige winter- en zomermercato. Het is, met een nieuwe transferperiode in zicht, opnieuw van dat. Wouter Vrancken roept ongetwijfeld mee. Een ‘killer’ in de aanval zou Racing Genk – dat veel kansen creëert – vooruit kunnen helpen. (DC)

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Michael Frey?

Wat is er van Michael Frey?

Na een weinig succesvolle uitleenbeurt aan Schalke 04 bleek Michael Frey te duur voor onder...

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Doelpunten maken en er zo weinig mogelijk incasseren, dat is het streven. Dat doel kan...

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...