WK 2022: “Totale onzin! Alle doden op een hoop gegooid”

01-04 12:40

WK 2022: “Totale onzin! Alle doden op een hoop gegooid”

Gianni Infantino lacht zijn tanden bloot. De FIFA is op weg naar een recordomzet. De voorzitter klopt zichzelf op de borst. Dat een groot deel van dat geldgewin via het omstreden WK 2022 Qatar bij de FIFA toekomt, lijkt bijzaak. De propagandamolen draait.

Diverse mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International wijzen al jaren naar het lot van honderdduizenden arbeidskrachten in Qatar. The Guardian meldde vorig jaar dat 6.500 arbeiders de dood lieten bij de bouw van de WK 2022-stadions en bijhorende infrastructuur.

Wie dat item aansnijdt, krijgt te horen dat de mensenrechten inmiddels verbeterd zijn en dat de cijfers uit de lucht gegrepen zijn. “Ik zeg dat iedereen in die tijd, ook al die mensen uit Nepal, Bangladesh en India, op een hoop is gegooid. Van een lerares tot een schoonmaker tot iemand die in de bouw werkt. Daar komen die cijfers vandaan en die zijn echt totale onzin”, stelt Ronald de Boer in de RTL-talkshow Jinek.

De voormalige international kreeg in de race naar de toewijzing van het WK 750.000 euro toegestopt. Ronald de Boer werkt nog altijd als ambassadeur voor het toernooi. In ruil voor een rijkelijke beloning. In oktober 2021 tekende David Beckham een gelijkaardig contract: 10 jaar ambassadeur spelen van het Qatarese voetbal in ruil voor een vergoeding van 175 miljoen euro.

“Het Kafalasysteem (waardoor gastarbeiders nauwelijks rechten hadden en uitgebuit konden worden, red.) is eruit, het minimumloon is ingevoerd, de veiligheid van de werknemers in de stadions is veel verbeterd”, gaf De Boer nog mee. “Ik heb er zeven jaar gewoond. Ik vind dat de huidige emir een man is met een goed hart, die wil Qatar in de toekomst echt klaar hebben voor iedereen. Er zit een positieve trend in.”

LEES MEER OVER:

FIFA

Louis Van Gaal

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Na enkele mindere seizoenen strijdt Anderlecht terug mee voor de prijzen. Dat heeft een positieve...

VIDEO: Maak kennis met Wembley

VIDEO: Maak kennis met Wembley

De Rode Duivels spelen dinsdagavond tegen Engeland in het Wembleystadion. De bal ging er voor...

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

De reguliere competitie zit erop. Er vielen liefst elf trainerswissels te noteren in de Jupiler...

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in Tubeke voor op de oefeninterlands tegen Ierland en Engeland....