WK 2022: “Totale onzin! Alle doden op een hoop gegooid”

01-04 12:40

WK 2022: “Totale onzin! Alle doden op een hoop gegooid”

Gianni Infantino lacht zijn tanden bloot. De FIFA is op weg naar een recordomzet. De voorzitter klopt zichzelf op de borst. Dat een groot deel van dat geldgewin via het omstreden WK 2022 Qatar bij de FIFA toekomt, lijkt bijzaak. De propagandamolen draait.

Diverse mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International wijzen al jaren naar het lot van honderdduizenden arbeidskrachten in Qatar. The Guardian meldde vorig jaar dat 6.500 arbeiders de dood lieten bij de bouw van de WK 2022-stadions en bijhorende infrastructuur.

Wie dat item aansnijdt, krijgt te horen dat de mensenrechten inmiddels verbeterd zijn en dat de cijfers uit de lucht gegrepen zijn. “Ik zeg dat iedereen in die tijd, ook al die mensen uit Nepal, Bangladesh en India, op een hoop is gegooid. Van een lerares tot een schoonmaker tot iemand die in de bouw werkt. Daar komen die cijfers vandaan en die zijn echt totale onzin”, stelt Ronald de Boer in de RTL-talkshow Jinek.

De voormalige international kreeg in de race naar de toewijzing van het WK 750.000 euro toegestopt. Ronald de Boer werkt nog altijd als ambassadeur voor het toernooi. In ruil voor een rijkelijke beloning. In oktober 2021 tekende David Beckham een gelijkaardig contract: 10 jaar ambassadeur spelen van het Qatarese voetbal in ruil voor een vergoeding van 175 miljoen euro.

“Het Kafalasysteem (waardoor gastarbeiders nauwelijks rechten hadden en uitgebuit konden worden, red.) is eruit, het minimumloon is ingevoerd, de veiligheid van de werknemers in de stadions is veel verbeterd”, gaf De Boer nog mee. “Ik heb er zeven jaar gewoond. Ik vind dat de huidige emir een man is met een goed hart, die wil Qatar in de toekomst echt klaar hebben voor iedereen. Er zit een positieve trend in.”

LEES MEER OVER:

FIFA

Louis Van Gaal

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Thorsten Fink wil mooi eindigen bij STVV

Thorsten Fink wil mooi eindigen bij STVV

Mooie liedjes duren vaak niet lang. STVV en Thorsten Fink, dat was een ‘perfect match’....

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Union won drie matchen meer

Union won drie matchen meer

49 punten voor Club Brugge, 46 voor Union en Anderlecht. Als Club zondag een punt...

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Geen Igor Thiago in de aanval. De Braziliaanse spits volgt de clash tussen Anderlecht en...

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

De fans van KV Mechelen amuseerden zich kostelijk in Westerlo. Twee doelpunten, drie punten. Er...