WK 2022: “Totale onzin! Alle doden op een hoop gegooid”

01-04 12:40

WK 2022: “Totale onzin! Alle doden op een hoop gegooid”

Gianni Infantino lacht zijn tanden bloot. De FIFA is op weg naar een recordomzet. De voorzitter klopt zichzelf op de borst. Dat een groot deel van dat geldgewin via het omstreden WK 2022 Qatar bij de FIFA toekomt, lijkt bijzaak. De propagandamolen draait.

Diverse mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International wijzen al jaren naar het lot van honderdduizenden arbeidskrachten in Qatar. The Guardian meldde vorig jaar dat 6.500 arbeiders de dood lieten bij de bouw van de WK 2022-stadions en bijhorende infrastructuur.

Wie dat item aansnijdt, krijgt te horen dat de mensenrechten inmiddels verbeterd zijn en dat de cijfers uit de lucht gegrepen zijn. “Ik zeg dat iedereen in die tijd, ook al die mensen uit Nepal, Bangladesh en India, op een hoop is gegooid. Van een lerares tot een schoonmaker tot iemand die in de bouw werkt. Daar komen die cijfers vandaan en die zijn echt totale onzin”, stelt Ronald de Boer in de RTL-talkshow Jinek.

De voormalige international kreeg in de race naar de toewijzing van het WK 750.000 euro toegestopt. Ronald de Boer werkt nog altijd als ambassadeur voor het toernooi. In ruil voor een rijkelijke beloning. In oktober 2021 tekende David Beckham een gelijkaardig contract: 10 jaar ambassadeur spelen van het Qatarese voetbal in ruil voor een vergoeding van 175 miljoen euro.

“Het Kafalasysteem (waardoor gastarbeiders nauwelijks rechten hadden en uitgebuit konden worden, red.) is eruit, het minimumloon is ingevoerd, de veiligheid van de werknemers in de stadions is veel verbeterd”, gaf De Boer nog mee. “Ik heb er zeven jaar gewoond. Ik vind dat de huidige emir een man is met een goed hart, die wil Qatar in de toekomst echt klaar hebben voor iedereen. Er zit een positieve trend in.”

LEES MEER OVER:

FIFA

Louis Van Gaal

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Geen Noa Lang meer in de Belgische Jupiler Pro League. Calvin Stengs en Mike Trésor...

Club Brugge 3 goals per wedstrijd

Club Brugge 3 goals per wedstrijd

Sporting Charleroi kwam twee keer op voorsprong, Club Brugge won met 4-2. Igor Thiago, Brandon...

FOTO’S: STVV’ers naar Genk om Japan te steunen

FOTO’S: STVV’ers naar Genk om Japan te steunen

Japan speelde tegen Turkije in Genk. Enkele duizenden Japanners waren uit meerdere Europese landen naar...

Romelu Lukaku zit bijna in de top 10

Romelu Lukaku zit bijna in de top 10

Met of zonder wedstrijdritme, Romelu Lukaku blijft belangrijk voor de Rode Duivels. De 30-jarige trapte...

Wat is er van Vadis Odjidja?

Wat is er van Vadis Odjidja?

“Aan alle mooie liedjes komt een einde”, pinkte Vadis Odjidja begin juni een traan weg....