Wouter Vandenhaute: “Dat is niet normaal”

17-01-2023 09:14

Wouter Vandenhaute: “Dat is niet normaal”

Na een storm van protest zette Wouter Vandenhaute een stapje terug. De uitvoerende macht – de dagelijkse leiding – komt bij de CEO’s te liggen. Vandenhaute wordt als niet-uitvoerend voorzitter de schakel tussen het management en de Raad van Bestuur. “Zo functioneer ik het best.”

Wouter Vandenhaute liet in enkele videoboodschappen in zijn kaarten kijken. Dat deed hij ook in enkele televisieprogramma’s: De Afspraak op Canvas en La Tribune bij de Franstalige zender RTBF.

“Ik wil mij niet verstoppen. Dit is het moment om te communiceren”, merkte Wouter Vandenhaute op. “Zaterdag heb ik dat in mijn moedertaal gedaan, het Nederlands, en hier wil ik dat nog eens in het Frans doen. En ja, ook als we verloren hadden bij Club Brugge had ik hier gezeten.”

“Eén persoon alle macht”

Vandenhaute voelt zich prima in de nieuwe situatie. “Toen ik aankwam bij Anderlecht was het totale crisis. Eerst was ik consultant, maar toen Marc Coucke me vroeg om voorzitter te worden was het nodig om uitvoerend voorzitter te zijn. De afgelopen maanden, zeker sinds het uitvallen van Peter Verbeke, stond ik helemaal op het voorplan. Dat wil ik niet meer. Het is niet gezond voor een club dat één persoon alle macht heeft, en die had ik. We hebben nu een werkende raad van bestuur en een goed management waar ik in geloof.”

Kenneth Bornauw leidt het extra-sportieve verhaal. De Deen Jesper Fredberg staat als CEO Sports aan het hoofd van de eerste ploeg en de jeugdopleiding. Hij hoeft niet constant bij het bestuur toelating te vragen om een transfer af te sluiten.

“Een rol als niet-uitvoerend gaat mij beter af”, stelde Vandenhaute bij De Afspraak. “De mensen die mij kennen weten dat ik zo het best functioneer.” Anderlecht staat na twintig speeldagen op de twaalfde plaats en vloog eruit in de Beker van België. Bovenop dat sportieve verval horen financiële zorgen.

Vandenhaute over Kompany

“Voor een deel van de fans ben ik de schuld van alles. Dat snap ik, want er is veel frustratie, vooral door die twaalfde plaats.” Het vertrek van Vincent Kompany blijft ook een ‘hot item’. Vandenhaute nuanceert die problematiek. “In de jaren dat ik met Kompany gewerkt heb, kreeg ik regelmatig de vraag van journalisten waarom ik hem niet ontsloeg. En nu vragen diezelfde journalisten waarom ik hem ontslagen heb. De mayonaise pakte gewoon niet meer en dat hebben we samen beslist. Het was ook de keuze van Vincent.”

Vorig jaar gaf Wouter Vandenhaute mee dat er een totale cultuuromslag nodig was bij RSC Anderlecht. Woorden die nog altijd zwaar op de maag van de fans liggen. Ze vrezen voor de teloorgang van de eigen identiteit. Dat bleek duidelijk toen bekend raakte dat Jean Kindermans een ontslagbrief had ontvangen.

Vandenhaute gelooft in heropstanding Anderlecht met Riemer

foto DC |
www.voetbalbelgie.be

“Riemer en Fredberg hebben het Anderlecht-DNA. Ze staan voor aanvallend voetbal”, benadrukt Vandenhaute bij La Tribune. “Anders Dreyer (eerste nieuwkomer in wintermercato, nvdr.) is een speler met een marktwaarde van negen miljoen euro. We gaan deze mercato tonen dat we een financieel gezonde club zijn. En daarna gaan we vechten om de Europe play-offs nog te halen.”

Play-off 2

Er zijn nog veertien matchen in de reguliere competitie. AA Gent telt tien punten meer. Standard, Westerlo en STVV hebben zeven tot zes punten meer dan Anderlecht. Ze zullen echter ook beter moeten doen dan OHL, Cercle Brugge en Sporting Charleroi.

Anderlecht heeft deze week nood aan een zes op zes tegen de degradatiekandidaten Zulte Waregem en Seraing. Bij puntenverlies zal de druk nog zoveel groter worden. Ook voor de trainer Brian Riemer die aan een 4 op 9 in de Jupiler Pro League zit.

Het wordt knokken voor RSC Anderlecht, om Play-off 2 te kunnen halen. In de twee vorige seizoenen eindigden ze nog als vierde en derde. Een stap terug.

LEES OOK: Nieuw stadion Union: 16.000 plaatsen

Kompany wou zelf weg?
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Wat is er van Michael Frey?

Wat is er van Michael Frey?

Na een weinig succesvolle uitleenbeurt aan Schalke 04 bleek Michael Frey te duur voor onder...

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Doelpunten maken en er zo weinig mogelijk incasseren, dat is het streven. Dat doel kan...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...