Zorgwekkende cijfers: 19,3% minder toeschouwers in Belgische stadions

28-09 08:58

Zorgwekkende cijfers: 19,3% minder toeschouwers in Belgische stadions

We gaven het meermaals aan op Voetbalbelgie.be: dé stakeholders in het voetbal tellen nauwelijks mee. Dat zijn niet de sponsors, VIP-gasten of de kijkers thuis. Wel de fans in het stadion. Matchen op dinsdag om 18u15 of zondag 20u45, dat eist zijn tol. De cijfers liegen er niet om.

Bij de eerste acht speeldagen van het seizoen 2019-20 zakten gemiddeld 11.629 toeschouwers naar een wedstrijd in de Jupiler Pro League af. Dit seizoen ligt dat gemiddelde gevoelig lager: 9.379 of een daling van 2.250 fans per wedstrijd. Schrijnende cijfers.

Een aantal clubs verhoogden de prijzen voor een abonnement of ticket. Dat speelt mee. De grootste dooddoener is de kalender. De fans weten pas enkele weken vooraf wanneer hun geliefkoosde club in actie komt. Daar horen dan nog knotsgekke uren bij: dinsdag 18u15, vrijdag 20u45, zondag 20u45 of 21 uur.

Supportersverenigingen hangen al jaren aan de klaagmuur. De beleidsmakers keken een andere hoek op: extra centen via de televisierechten genereren. Dat er steeds minder toeschouwers in de stadions zitten, lijkt bijzaak. Kortzichtig denken. Zakken spelers graag naar een club af waar nauwelijks volk in de tribunes zit? Kijk je geboeid naar een wedstrijd zonder sfeer? Blijven sponsors gasten uitnodigen in een sfeerloos en karig gevuld stadion?

Slechts twee clubs gaan er licht op vooruit, meldt La Dernière Heure. Bij AS Eupen is dat +4%, bij STVV +11,3%. Die clubs kregen één of meerdere topclubs over de vloer. Bij de Kanaries valt wel een stijging van het aantal abonnees te noteren van 15%. Je kan het dus niet alleen toewijzen aan die topduels.

Koploper Antwerp telt 3,3% minder fans in de tribunes. Club Brugge kent een daling met 12%. Bij Sporting Charleroi bedraagt de terugloop zelfs 33%.

De instanties wijzen naar de naweeën van de coronacrisis en de huidige energieproblematiek als extra verklaringen voor de terugval van het aantal toeschouwers. Wij voegen er nog wat toe: verdere toename van buitenlandse spelers, opflakkering hooliganisme na coronatijden, het blundervoetbal in de arbitrage.

Nieuwsbrief

Specials

TRANSFER DEADLINE DAY (LIVE)

TRANSFER DEADLINE DAY (LIVE)

Om middernacht loopt de wintermercato in Belgiê af. Ook in Nederland, Italië, Spanje of Engeland...

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De achttien Belgische eersteklassers zaten niet stil in de wintermercato van het seizoen 2022/2023. Ook...

18 + 3 miljoen euro voor Paul Onuachu

18 + 3 miljoen euro voor Paul Onuachu

Paul Onuachu scoorde blindelings en kreeg de Gouden Schoen toegestopt. Daar hoorden dromen over de...

Analisten Extra Time over Club Brugge: “Enorm veel twijfel”

Analisten Extra Time over Club Brugge: “Enorm veel twijfel”

Zeven matchen zonder zege. Club Brugge wist wel te winnen bij degradatiekandidaat Zulte Waregem. Met...

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Ploegen die op Stayen punten laten liggen, verwijzen graag naar het kunstgrasveld. De cijfers geven...