EXCLUSIEF: Danny Boffin over België-Portugal

27-06 13:51

EXCLUSIEF: Danny Boffin over België-Portugal

De Rode Duivels moeten het in de achtste finales opnemen tegen Portugal. Een zware klus. Voormalig Rode Duivel Danny Boffin acht de Belgen wel in staat om die klus te klaren. “We gaan wel allemaal op het tipje van onze stoel zitten”, voorspelt hij.

  • De 55-jarige Danny Boffin verzamelde 53 caps als Rode Duivel en speelde bij STVV, Club Luik, Anderlecht, FC Metz en Standard. Hij volgt het spelletje nog altijd op de voet en behaalde recent het diploma van video-analist.

Portugal won in de groepsfase tegen Hongarije, leed een 2-4 nederlaag tegen Duitsland en pakte een punt tegen de Fransen. Ze eindigden pas als derde, na Frankrijk en de Duitsers. “Ik schat Portugal wel hoger in dan Duitsland”, merkt Danny Boffin bij Voetbalbelgie.be op. “De Duitsers spelen te veel in de breedte. Er zit vaak weinig diepgang en beweging in. Als ze gevaarlijk zijn, is dat vaak op stilstaande fases. Als die keeper van Hongarije niet in de fout ging, lagen ze er misschien wel uit.”

“Ze sprokkelden minder punten, Portugal is zeker geen slechte ploeg. Ze brengen technisch verzorgd voetbal en ze beschikken over meerdere spelers die een wedstrijd plots kunnen beslissen. Dat heeft Duitsland niet. En in de aanval loopt dat fenomeen rond: Cristiano Ronaldo. Dat is een speler waar je altijd rekening mee met houden.”

Niet in de val lopen

“Het wordt niet simpel voor de Rode Duivels. Als je achter komt tegen die mannen wordt het heel moeilijk. Denk maar aan hun match tegen Frankrijk (2-2, nvdr.). De Portugezen zakken graag in om toe te slaan op de tegenaanval. Misschien is het best om in de beginfase wat af te tasten. Anderzijds speelt België ook graag in de omschakeling. De grootste kwaliteiten liggen in de aanval, met Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Eden Hazard.”

“We mogen vooral niet in de Portugese val lopen. Als de wedstrijdkwaliteit dan wat minder is, is dat maar zo. In deze fase van het EK gaat het om het resultaat: je gaat verder of je ligt eruit.”

Positie Kevin De Bruyne

Tegen Rusland, Denemarken en Finland speelden de Rode Duivels met twee flankaanvallers en een diepe spits. Kevin De Bruyne speelde tegen de Finnen naast Axel Witsel op het middenveld.

“Roberto Martinez zal wat meer controle op het middenveld willen inbouwen, met het duo Axel Witsel en Youri Tielemans”, geeft Danny Boffin aan. “Ik zou Kevin De Bruyne echter niet als rechtsbuiten uitspelen. Zijn grootste kwaliteiten liggen centraal op het middenveld. Hij kan de openingen creëren en heeft ook een goed schot in huis. Ze mogen De Bruyne zeker niet als valse negen uitspelen. Pep Guardiola deed dat even bij Manchester City en dat was geen succes.”

“Misschien verkiest Martinez de linkerflank van Portugal wat open te laten liggen. Wellicht zal De Bruyne bij balverlies wat meer naar rechts moeten uitzakken om Thomas Meunier steun te bieden.”

Danny Boffin verwacht veel van Kevin De Bruyne
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Slim spelen

“De Portugezen pakken met een dubbele mandekking op Romelu Lukaku uit. Ze zullen ook Kevin De Bruyne trachten lam te leggen. Dat schept mogelijkheden voor de andere Rode Duivels. Als de focus en snelheid van uitvoering goed zit, kunnen zij Portugal ook pijn doen.”

“Het heeft ook met slimheid te maken. Kijk naar dat doelpunt van Karim Benzema tegen de Portugezen. Hij ging bij de tweede centrale verdediger staan, creëerde zo ruimte tussen die twee mandekkers en dook op het gepaste moment in het gat. Lukaku is in vorm en heeft grote stappen vooruit gezet. Hij kan dat ook.”

“Wellicht zullen de Portugezen het tempo uit de match willen halen. Met een duwtje hier of een lichte overtreding daar. Kevin De Bruyne kan echter met links en rechts trappen, Youri Tielemans haalt ook makkelijk uit, dus dat wordt toch uitkijken voor Portugal.”

De enkels van Eden Hazard

Axel Witsel en Eden Hazard worden aan de aftrap verwacht. Twee spelers die veel matchen misten en nog niet terug top zijn. “Ik zou toch met Eden Hazard starten”, merkt Danny Boffin op. “Je ziet dat hij toch al wat stappen vooruit heeft gezet en Hazard blijft Hazard. Die Portugezen gaan echt wel rekening met hem houden. Ze weten dat hij een beslissende actie in huis heeft.”

“Het wordt wel uitkijken voor Hazard. Het gaat om de knikkers, om de prijzen. Hij zal toch wel enkele tikken tegen zijn enkels krijgen.”

“Voor Axel Witsel en Youri Tielemans wacht een hete avond. Die Renato Sanches had Paul Pogba onder de knie. Pogba is nochtans niet de eerste de beste: groot, sterk en krachtig. Maar hij moest toch het onderspit in de duels delven.”

Zwoele temperaturen

Van Tubeke naar het bloedhete Sevilla. De Portugezen zijn die warme toestanden meer gewoon. Anderzijds moeten Ronaldo & co al na drie dagen terug in actie komen. Voor de Rode Duivels zit er  zes dagen speling tussen.

“Die vermoeidheid gaat pas een rol spelen als je een doelpunt slikt. Dat kan de adem afsnijden. Kijk naar Slovakije-Spanje, waar de doelman in de fout ging en het was boeken toe. Alle remmen gingen los. Dan krijg je er vijf of zes om je oren.”

“Die temperaturen in Sevilla kunnen een stoorzender zijn. Het wordt vooral belangrijk de focus te behouden, ook na een eerste of tweede tegendoelpunt. Ze mogen niet te snel denken: we vliegen er alweer te vroeg uit.”

“Maar laten we positief denken: de Rode Duivels hebben voldoende kwaliteit in huis om dit Portugal naar huis te sturen”, besluit Danny Boffin.

De enkels van Hazard
foto DC | www.voetbalblgie.be

f

LEES OOK: “Vandenbempt de plezantste, Joos kan zagen”

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...