OPINIE: Niet alleen pijnlijk voor Anderlecht

01-02-2023 13:57

OPINIE: Niet alleen pijnlijk voor Anderlecht

Tolu Arokodare legde medische testen bij Anderlecht af en tekende twee tellen later een contract bij Racing Genk. “Dit is heel pijnlijk”, stelde Marc Degryse bij VTM Nieuws. Wij vinden het niet alleen pijnlijk voor RSC Anderlecht. Een zoveelste donkere bladzijde in de geschiedenis van het voetbal.

Bij deze ophefmakende transfer waren Didier Frenay én Mogi Bayat betrokken partij. Twee makelaars die al veelvoudig in opspraak kwamen. Meerdere clubs blijven er zaken mee doen. Alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

Didier Frenay kwam in opspraak bij onder meer transfers van Kevin De Bruyne en Landry Dimata. De makelaar werd in de herfst van 2020 opgepakt in Monaco. De strafrechter dient nog een uitspraak te doen over die zaken. Je kan stellen dat iedereen onschuldig is tot de rechter een uitspraak heeft gedaan. Als clubleider zou je meer voorzichtigheid voor de dag kunnen leggen.

Het kantoor van Mogi Bayat moeide zich ook bij de transfer van Tolu Arokodare van SC Amiens naar KRC Genk. Zijn Franse club kon Khalifa Coulibaly erbij krijgen. De voormalige aanvaller van AA Gent heeft al jaren Mogi Bayat als makelaar en belandde zo ook bij FC Nantes.

Mogi Bayat kwam zwaar in opspraak in Operatie Zero. Ook gekend als Propere Handen. De uitkomst van die zaak moet eveneens nog volgen. Een aantal betrokkenen wisten wel al hun schuld af te kopen, van Erwin Lemmens tot Bart Verhaeghe. Ondertussen rolt de bal gewoon verder. Dezelfde makelaars blijven in het voetbal opduiken. Dezelfde clubleiders blijven er gretig zaken mee doen.

De transfer van Tolu Arokodare van SC Amiens naar KRC Genk staat op naam van de Spaanse makelaar Jean-Gérard Benoit Czajka, zakenpartner van Didier Frenay. In 2020 dienden ze klacht in tegen Victor Osimhen, die van Lille OSC naar Napoli trok en plots beroep deed op een andere makelaar. Czajka zag zo een commissie van 5 miljoen euro door zijn vingers glippen.

Dat Anderlecht naast een beoogde aanvaller greep, is pijnlijk. Dat al die schandalen niet tot een andere voetbalwereld leiden, vinden wij – als pure voetballiefhebbers – nog wat pijnlijker.

‘Mogi Bayat, een symbool van de oude voetbalwereld’, schreef De Tijd in oktober 2022. Op een nieuwe voetbalwereld lijkt het toch nog wachten…

LEES OOK: Degryse: “Heel pijnlijk voor Anderlecht”

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Anderlecht wordt wel eens een Deense ploeg genoemd, STVV een Japans team. De cijfers tonen...