OPINIE: Roberto Martinez het noorden kwijt?

24-09 11:43

OPINIE: Roberto Martinez het noorden kwijt?

De derby der Lage Landen. Nederland-België. Een wedstrijd waarin het om meer dan de drie punten gaat. Het verleden, rivaliteit, prestige, het hoort er allemaal bij. Een match die ook als goede waardemeter in de aanloop naar het WK kan dienen. “Een ideale testcase”, zei Roberto Martinez vorige week. Na de weinig beklijvende zege tegen Wales neemt hij andere woorden in de mond.

De bondscoach liet tegen Wales een zeker type-elftal opdraven. Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Meunier, Witsel, Tielemans, Carrasco, De Bruyne en Hazard zijn zekerheden voor Roberto Martinez. Batshuayi is de back-up van Lukaku. Hij pakte met één experiment uit: de 18-jarige Zeno Debast, in afwezigheid van Jason Denayer en Dedryck Boyata. Weinig nieuws onder de zon.

De Rode Duivels presteerden goed in de eerste helft en kwamen 2-0 voor. Na de rust was het andere koek. De Welshmen waren gevaarlijker en prikten één keer raak. Drie punten, voor de bondscoach ging het om een geslaagde avond.

Zondag staat er meer op het spel: Nederland-België. Een tegenstander met meer talent. Net als de Rode Duivels behoort Oranje tot de outsiders voor een podiumplaats op het WK 2022. Het zou een match op het scherp van de snee kunnen zijn. Of moeten zijn.

Roberto Martinez heeft echter andere plannen. “Er zullen zeker veranderingen zijn”, gaf hij na België-Wales mee. Hij voegde er nog deze woorden aan toe: “Het is een gelegenheid om wat uit te proberen.”

Testcase

De 49-jarige Spanjaard trad op 3 augustus 2016 in dienst bij de KBVB. Martinez is zondag toe aan zijn 76ste interland als leider van de Rode Duivels. Heeft hij nog altijd geen degelijk beeld van het beschikbare spelersarsenaal? Als er nog wat te testen valt, waarom doe je dat tegen Nederland en niet tegen Wales?

De Rode Duivels lieten in de vorige campagnes steken vallen tegen sterke tegenstanders. Dan moet je niet experimenteren of spelers rust gunnen tegen Nederland.

Op 23 november is het België-Canada op het WK. Vier dagen later volgt een duel met Marokko en op 1 december is het Kroatië-België in Qatar. In de aanloop naar dat WK spelen de Rode Duivels nog tegen Irak en Egypte. Twee oefenpartijtjes in Irak en Koeweit, om de spelers al te laten wennen aan de warmere temperaturen in Qatar.

Er is geen tijd meer om wat dingen te testen tegen een sterk team als het Nederlands Elftal.

LEES OOK: Degryse over Debast: “Hij moet spelen”

Martinez wil wat dingen testen
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...