SPECIAL: Wat doet FIFA met vele miljarden?
De FIFA ligt opnieuw zwaar onder vuur. Ligt voorzitter Gianni Infantino daar wel wakker van? Hij heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor het presidentschap. Voor een derde ambtstermijn op rij. Een tegenkandidaat is er niet. Infantino kan een groot aantal stemmen ronselen via de subsidiepolitiek.
In 2002 ging de organisatie van het WK naar Japan en Zuid-Korea. Twintig jaar later streek het WK-circus in Qatar neer. De FIFA rekent op een omzet van 6,5 miljard dollar of afgerond 6,5 miljard euro. Dat is vier keer meer dan bij het WK 2002. Vier jaar geleden bedroeg de omzet 5,3 miljard euro. Een nieuw record is in de maak.
Onder meer Denemarken, Duitsland, Engeland, Nederland en België zijn niet te spreken over het beleid bij de wereldvoetbalbond. Met 211 aangesloten bonden is de organisatie groter dan de Verenigde Naties, die 193 leden telt. Een groot deel van die kleine leden ligt niet wakker van de houding van de FIFA inzake de mensenrechten in Qatar. Dat er gesjoemeld werd bij de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Qatar deert ze wellicht ook niet. Via de FIFA stroomt er veel geld binnen.
De FIFA opereert als een non-profit organisatie. In principe wordt al het geld wat toestroomt terug uitgegeven. Tussen 2023 en 2026 krijgt elk land bijna 7,7 miljoen euro toegestopt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de omvang van het voetballand. Liechtenstein of de Fiji Eilanden krijgen 7,7 miljoen, België, Engeland of Brazilië ook.
Een hervorming bij de wereldvoetbalbond FIFA zou nefast kunnen zijn voor de kleine voetballanden. De huidige voorzitter Gianni Infantino hoeft zich dan ook niet meteen zorgen maken.
Er vloeit niet alleen geld naar de 211 leden. De arbitrage en de organisatie van talloze toernooien, van de jeugd tot de eerste ploegen, kosten flink wat geld. Ook de organisatie van congressen wereldwijd is een kostelijk verhaal. De FIFA heeft ook nog honderden medewerkers op de loonlijst staan. Voorzitter Gianni Infantino strijkt een jaarloon van 3 miljoen euro op.
Het WK 2022 in Qatar wordt door velen als het lelijkste ooit omschreven. Op financieel vlak wordt het voor de FIFA een topevenement.
LEES OOK: FIFA-voorzitter haalt uit naar Europese landen: “Puur racisme”