Hoefkens 38%, Leko 28%

17-02-2024 10:43

Hoefkens 38%, Leko 28%

“Er valt meer uit deze spelerskern te halen”, gaf het management van Standard mee bij het ontslag van Carl Hoefkens. De cijfers spreken dat tegen. Onder de leiding van Ivan Leko gaat het zeker niet beter.

Standard speelde Ronny Deila kwijt aan Club Brugge. Carl Hoefkens kreeg een contract voor drie jaar. “Hij haalde het van meer dan zeventig andere sollicitanten”, liet de clubleiding weten. “Hij is iemand die wil domineren, hoog wil drukken. Hij voldoet aan al onze wensen.”

Beide partijen namen het woord Play-off 1 in de mond. “We willen dit seizoen Europees voetbal halen”, aldus sportief directeur Fergal Harkin. “Ik wil alleen het beste met deze club. De ambitie is nu Play-off 1 halen. Dat is de eerste ambitie”, merkte Carl Hoefkens bij zijn persvoorstelling op 21 juni op. “Ik weet ook dat dit een speciaal jaar is voor Standard. De club bestaat dit seizoen 125 jaar. Het objectief is elke dag verbeteren zodat we de lat steeds hoger en hoger kunnen leggen.”

Juiste man

Aan een seizoen beginnen met nog een dik pak huiswerk op tafel, dat is vaak om problemen vragen. Pas op het einde van de zomermercato keerde Steven Alzate terug. Standard haalde Moussa Djenepo terug en Kamal Sowah trok ook een rood-wit shirt aan.

Standard wist pas op de zevende speeldag een eerste keer te winnen, tegen AS Eupen. Er leek even beterschap in de maak. De Rouches vielen snel terug. “Hoefkens is en blijft de juiste man voor ons”, stelde sportief directeur Fergal Harkin op 15 september bij Het Laatste Nieuws. “Hoefkens is een workaholic én de juiste man voor ons.”

Hoefkens meer punten dan Leko
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Eerste keuze

Net voor de jaarwisseling gooide Standard Carl Hoefkens op straat. “Hij heeft alles gegeven voor de club, maar het was de juiste beslissing”, verklaarde sportief directeur Fergal Harkin. Hoefkens vloog buiten na een 23 op 60 of 38,33 procent.

Standard gaf aan dat Hoefkens niet alles uit de spelerskern haalde. “We zijn blij met de komst van Ivan Leko”, merkte Harkin op. “Het is precies de persoon die deze club nodig heeft. De sollicitatiebrieven stroomden binnen, maar we wisten al snel dat hij onze eerste keuze was.”

Leko trok met de spelersgroep op stage naar Marbella. Er klonk veel positivisme. Dit Standard – met enkele nieuwe gezichten – zou misschien nog wel mee kunnen strijden voor Play-off 1. Want in voetbal is alles mogelijk.

Degradatiespook

In het post-Hoefkens tijdperk zit Standard aan een povere 5 op 18. Dat is slechts 27,78%. Liefst 10,55% minder. De beoogde Play-off 1 is ver weg. Europees voetbal zit er ook volgend seizoen niet in. Geen extra inkomsten voor het financieel noodlijdende Standard de Liège.

Play-off 2 is nog lang geen zekerheid. Met een match meer gespeeld telt Standard vier punten meer dan OHL en Sporting Charleroi. RWDM volgt op zes, Eupen op zeven en Kortrijk heeft er tien minder.

Standard speelt nog tegen Union (uit), AA Gent, Racing Genk (uit) en AS Eupen. De twaalfde man gaat in februari en maart nog bibbergeld betalen. (DC)

Standard

LEES OOK:

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...